085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Bij welke klachten / 

Pijn in de flank

Pijn in de flank

Flankpijn of pijn in de zij kan heel heftig en aanvalsgewijs voorkomen. Er moet dan altijd uitgesloten worden dat er geen sprake is van nierstenen of een opstijgende urineweg infectie die kan leiden tot een nierbekkenontsteking ofwel ‘pyelonefritis’.

De osteopaat onderzoekt het skelet, het middenrif en de structuren in de buikholte zorgvuldig, om de oorzaak van de flankpijn op te sporen en te verhelpen.

Als de klachten chronisch zijn en er van bovenstaande aandoeningen geen sprake (meer) is, is er veelal sprake van een mobiliteitsbeperking van één of meerdere organen die tegen de flankspieren gelegen zijn. Dit geldt ook als de pijnklachten aanhouden nadat bovenstaande aandoeningen al opgelost zijn.

Een opstijgende blaasontsteking of nierbekkenontsteking kan zorgen voor adhesies tussen de urineweg en de m.psoas of quadratus lumborum: spieren die de achterste buikwand vormen. Deze spieren kunnen geïrriteerd raken waardoor pijn in de flank ontstaat.

Rugklachten 1

Rondom de nier ligt vetweefsel dat de nier enigszins op de plaats houdt. Na veelvuldig gewichtsverlies neemt ook deze hoeveelheid vetweefsel af, waardoor de nier kan zakken in de buikholte: een ptose. 

Dit kan ook optreden na bijvoorbeeld een bevalling, door het vele persen van het middenrif tegen de nier. Ook trampolinespringen of soortgelijke activiteiten kunnen ervoor zorgen dat de nier naar beneden gefixeerd raakt. Als deze niet meer goed kan bewegen neemt de circulatie af, waardoor flankpijn kan ontstaan.

Aan de voorzijde van de nieren ligt de dikke darm: aan de rechter kant het opstijgende deel, en aan de linker kant het afdalende deel ervan. Rondom deze darm zit buikvlies (‘peritoneum’): bindweefsel dat bloedvaten en zenuwen bevat die de darm bevloeien en aansturen. Zittend werk, een buikgriepje of andere ontstekingen in de buikholte, operaties en constipatie kunnen oorzaken zijn voor spanningen op dit buikvlies en daardoor klachten in de flank veroorzaken.

De flankspieren zijn op hun beurt weer verbonden met het bekken, de lendenwervels, de onderste rib en de heup. Verstoringen in de beweeglijkheid van één van deze structuren kunnen zorgen voor compensatie van de flankspieren, die hierdoor op termijn overmatige spanning kunnen vertonen. 

Een beenlengte verschil is hier een tekenend voorbeeld van. Ook bij klachten van het ademhalingssysteem of het middenrif kan de quadratus lumborum overcompenseren waardoor daar pijnklachten of myofasciale triggerpoints in optreden.

De osteopaat onderzoekt het skelet, het middenrif en de structuren in de buikholte zorgvuldig, om de oorzaak van de flankpijn op te sporen en te verhelpen.