085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies

Blog

Osteopathie na corona

Het coronavirus kan flinke klachten veroorzaken die soms nog lang kunnen aanhouden. Denk aan vermoeidheid, benauwdheid en spierpijn. Sommige mensen ervaren ook klachten als angst, vergeetachtigheid en slaapproblemen. Aanhoudende klachten na corona wordt 'Long-Covid' of 'Post-Covid' genoemd. 

De osteopaat kan helpen bij benauwdheid en pijnklachten in het lijf. Symptomen die we vaak zien:

  • benauwdheid
  • spanning op de borst
  • pijn tussen de ribben
  • pijn in de wervels van de bovenrug
  • spanning in de (boven)buik
  • niet vrij kunnen doorademen
  • hoofdpijn, soms in combinatie met nekpijn

Meer informatie over osteopathie na corona lees je hier.

Verstuiking van de enkel

Een enkelverzwikking: een nare blessure die je kan oplopen tijdens het sporten of op onbewaakte ogenblikken. Bijvoorbeeld door het missen van een traptrede of drempel.

De osteopaat kijkt waar in het lichaam bewegingsverliezen schuilen die een nadelige uitwerking hebben op de mechaniek, doorbloeding en neurologie van de enkel.

Bij een verzwikking worden de steungevende ligamenten aan de buitenzijde van de enkel opgerekt. Dit kan in verschillende gradaties optreden, waarbij een totale afscheuring van het ligament of zelfs een stukje bot (avulsiefractuur) de meest ernstige zijn. In eerste instantie wordt de enkel dik en rood, een teken dat er sprake is van ontsteking. Het lichaam zorgt er met dit proces voor dat je de enkel rust geeft. Belasting doet pijn en kan ervoor zorgen dat de genezing vertraagt. Het ontstekingsproces activeert allerlei enzymen die het beschadigde weefsel opruimen. Dit proces moet je daarom liever niet remmen met ontstekingsremmende medicatie.

Nadat de ontstekingsfase is afgerond dankzij ontstekingsremmende signaalstoffen treedt het reparatieproces in werking. Het lichaam vormt nieuw bindweefsel dat in eerste instantie nog zwak is. In een latere fase wordt de kwaliteit van dit bindweefsel sterker en elastischer gemaakt, zodat je het weer kunt belasten. In dit traject is het advies om specifieke oefeningen te doen om weer de juiste spiercontrole over de enkel te krijgen.

Wat als genezing uitblijft?

Normaliter duurt een enkelverstuiking niet langer dan 6 weken. Toch gebeurt het regelmatig dat het herstelproces veel trager verloopt. Verschillende oorzaken kunnen hiervoor de reden zijn.

Mechanische oorzaken

Een osteopaat onderzoekt de mobiliteit van de gewrichten van de enkel en voet. De enkel wordt gevormd door diverse botstukken. Tijdens een traumatische beweging kunnen één of meerdere van deze botstukken geblokkeerd raken, waardoor een normale afwikkeling van de voet niet mogelijk is. Dit geeft continu spanning op de omgevende ligamenten. Door manuele behandeling kan de osteopaat de fijne beweeglijkheid herstellen zodat het herstelproces kan optreden.

Ook het beweegpatroon van de knie, de heup, het bekken en de lage rug kunnen van invloed zijn op de afwikkeling van de voet. De spieren die de bewegingen van de enkel sturen hechten aan op het scheen- en kuitbeen. Ze vormen onderdeel van een ‘beweegketting’ waaraan diverse gewrichten en spieren deelnemen. De samenwerking van al deze weefsels is van groot belang voor een normale mechanica van de enkel. De osteopaat kijkt daarom nooit alleen naar de regio van de klacht, maar onderzoekt het hele lichaam.

Neurologische oorzaken

De spieren van de voet en enkel worden bestuurd door zenuwen die van onder uit de rug en het heiligbeen uittreden. Blokkeringen in dit deel van de wervelkolom kunnen de reactietijd van de betreffende spieren vertragen. Dit verhoogt ook het risico op een recidief. Heb je vaker enkelblessures gehad, dan is het raadzaam een osteopaat het lichaam eens te laten onderzoeken.

Vertraagde wondgenezing in het algemeen

Misschien herken je dit bij jezelf: blessures en wondjes genezen maar langzaam. Niet alleen ter hoogte van de enkel, ook elders in je lijf. Dit kan komen door systemische factoren. Een normale wondgenezing wordt gereguleerd door een samenwerking van je zenuwstelsel, je immuunsysteem en bepaalde hormonen. Immuuncellen moeten beschadigd weefsel opruimen. De doorbloeding moet goed gereguleerd worden. En de werking van hormonen zoals insuline, groeihormoon en cortisol speelt een rol bij het beëindigen van de ontstekingsreactie en de reparatie van het beschadigde weefsel. Een goede werking van deze systemen is daarom essentieel. Chronische stress, slaapgebrek, suboptimale voeding en stoornissen in de darmflora zijn mogelijke oorzaken waardoor deze systemen ontregeld kunnen raken. Door te kijken waar in het lichaam bewegingsverliezen met een nadelige uitwerking op deze centrale mechanismen zijn opgetreden probeert de osteopaat de gezondheid van het lichaam te stimuleren.

De beweeglijkheid van de borstkas en het middenrif en de controle over de ademhaling hebben een grote impact op de doorbloeding in het hele lichaam. Mobiliteitsbeperkingen in de buikholte kunnen ook bijdragen aan een afname van de circulatie in de onderste ledematen. Daarnaast hebben deze bewegingsverliezen een ongunstige uitwerking op de darmbacteriën. De bacteriën in de darm beïnvloeden talloze processen in ons lijf, waaronder het immuunsysteem. Met adviezen op het vlak van voeding, beweging en ademhaling in combinatie met manuele behandeling, kan de osteopaat de wondgenezing verbeteren.

Lees meer over osteopathie

Lees meer tips en adviezen op ons blog, we schrijven over uiteenlopende onderwerpen rondom gezondheid en vitaliteit.

Las je deze pagina met plezier? We vinden het leuk als je hem deelt via social media. Wellicht help je er iemand anders mee.

Bot- en peesproblemen anders bekeken

Als we denken aan de functie van onze botten, dan denken we gauw aan ons vermogen om ons voort te bewegen en aan de mechanische bescherming van onze organen. Deze voordelen mogen we echter pas genieten als voldaan is aan de primaire functies van onze botten: het garanderen van onze directe overleving en voortplanting. Het bot heeft namelijk een dag- en nachtfunctie.
Lees meer

In het nieuws: Alzheimer te voorkomen en terug te draaien?

In januari 2020 verscheen een artikel op nu.nl: Alzheimer is te voorkomen en terug te draaien, althans, volgens de Amerikaanse neuroloog en onderzoeker Dr. Dale Bredesen. Bredesen schreef het boek ‘Het einde van Alzheimer’ en ontwikkelde een leefstijlprogramma waarbij alle gevonden oorzaken worden geëlimineerd. In hun kliniek zien ze enorm positieve veranderingen in het beloop van dit ernstige ziektebeeld.
Lees meer

Afvallen?

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem (geen woordgrapje) in de westerse wereld. Met een BMI boven de 30 wordt gesproken van ‘obesitas’. Obesitas is een grote risicofactor voor tal van aandoeningen.
Lees meer

Het bindweefsel, trauma’s en verzuring

Het bindweefsel, trauma’s en verzuring.
Lees meer

Buikvet verbranden? Sport op nuchtere maag!

We hadden niet altijd een gevulde koelkast. Oervolkeren moesten dagenlang op zoek naar schaars voedsel. Bewegen op nuchtere maag kunnen we.
Lees meer

Omega 3, oplossing voor ontstekingsklachten?

In onze praktijk behandelen we dagelijks klachten die te maken hebben met ontsteking. Osteopathische behandeling is gericht op het herstellen van de circulatie, de neurologie en de mechanische belasting op het weefsel. Daarnaast is het echter ook van cruciaal belang om je lichaam weer te helpen om ontstekingen zelf op te lossen.
Lees meer

In het nieuws: blauwe en rode brillen op de Olympische spelen in Rio?

Sporters proberen goud te pakken op de Olympische spelen door een gekleurde bril op te doen. De bril zou zelfs het verschil kunnen maken tussen zilver of goud: een waanzinnig idee?
Lees meer

Pijn onder je voet: hoe krijg je het weer goed?

Pijn in je voetzool of onder je hiel: het zijn vaak nare, hardnekkige klachten. Vaak wordt de oorzaak aangewezen als overbelasting of overgewicht. Shockwave behandeling of podologische zooltjes kunnen soms uitkomst bieden. Maar niet altijd; en dan?
Lees meer

Chronische rugpijn door bacterie?

Chronische lage rugpijn en discus hernia's kunnen in veel gevallen het gevolg zijn van een bacteriële infectie in de tussenwervelschijf. Lees hier wat te doen.
Lees meer

Spijsverteringsproblemen: de orde van de dag

Met de westerse eet- en leefgewoonten als norm, zijn spijsverteringsproblemen aan de orde van de dag. Ze kunnen zich manifesteren als een ‘onschuldig’ maar vervelend opgeblazen gevoel of buikkramp maar op termijn kunnen ze een bijdrage leveren aan veel ernstiger klachten en ziektebeelden.
Lees meer

Wat doet een osteopaat bij blaasontsteking?

De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag of een osteopaat wat kan doen tegen een blaasontsteking. En ja, soms kunnen we goede steun bieden, maar hoe dan?
Lees meer

Help, ik heb pijn in mijn bil!

Een klacht die we vaak tegenkomen: bilpijn. De pijn zit dan lager dan bij rugpijn: ter hoogte van het SI-gewricht en straalt richting de bil, en soms zelfs naar het been. Zwangere vrouwen kennen deze klacht vaak maar al te goed. Het wordt geclassificeerd als bekkenpijn of als bekkeninstabiliteit.
Lees meer

Bindweefsel en therapie

Bindweefsel is hot: fascia en bindweefseltherapie-cursussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat in de osteopathie al sinds jaar en dag wordt gezegd, krijgt nu ondersteuning vanuit ‘reguliere’ hoek: het bindweefsel is een vergeten orgaan en is enorm belangrijk voor de gezondheid.
Lees meer

Een gezonde schildklierfunctie: een gezonde stofwisseling! Deel 1.

Regulier wordt bij een trage schildklierwerking schildklierhormoon toegediend. Waarom is er een trage schildklier? Waarom is er pijn of een ontsteking?
Lees meer

Snel honger, duizelig, trillerig, of zelfs (pré)diabeet? Stabiliseer je bloedsuikerspiegel!

Bij pré-diabetes is er sprake van een verminderde gevoeligheid voor insuline, door een constant verhoogde aanmaak van insuline door de alvleesklier. De patient is dan nog net geen diabeet, omdat het lichaam zelf de bloedsuikerspiegel nog net kan reguleren.
Lees meer

Verzuring

Veel therapeuten spreken over 'verzuring' wanneer er sprake is van rheumatoide-fibromyalgie achtige klachten van spieren en gewrichten. Tot dusver was het wetenschappelijk gezien nog niet hard te maken, omdat het zuur-base evenwicht namelijk streng gereguleerd wordt door oa. de nieren en de ademhaling. Het vage begrip 'verzuring' krijgt nu langzamerhand een meer fysiologische backup en wetenschappelijke onderbouwing.
Lees meer

Ontstekingen: een belangrijke factor in het ontstaan van welvaartsziekten, hoe aan te pakken?

Bij een ontsteking denken we vaak aan een acuut proces, dat opspeelt na een verwonding of infectie; het duurt enkele dagen en gaat gepaard met roodheid, zwelling, warmte, pijn, en functieverlies van het betreffende gebied. Een dergelijk ontstekingsproces is een natuurlijk proces dat het beschadigde of geïnfecteerde gebied helpt te herstellen. Na enkele dagen tot een week nemen de klachten af en verdwijnen vanzelf…tenminste, als het lichaam in staat is om de ontsteking af te remmen.
Lees meer

Hoe wordt ik weer soepel? En veel meer…namelijk gezond en vitaal!

Vaak krijg ik de vraag: "hoe wordt ik weer soepel? Als ik 's ochtends wakker wordt is alles stijf, ik voel me net een oude man!" Natuurlijk kan slijtage een rol spelen hierbij, maar over het algemeen zij er andere oorzaken voor.
Lees meer