085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies

Blog

Oefeningen om terugkerende klachten aan de rug en knieën te voorkomen (lower crossed syndrome)

Doe deze oefeningen om terugkerende klachten aan de rug en knieën te voorkomen. Als osteopaat kijken we niet geïsoleerd naar 1 gewricht maar naar beweegpatronen. Onze gewrichten zijn aan elkaar geschakeld via spieren en bindweefsels.
Lees meer

Osteopathie na corona

Het coronavirus kan flinke klachten veroorzaken die soms nog lang kunnen aanhouden. Denk aan vermoeidheid, benauwdheid en spierpijn. Sommige mensen ervaren ook klachten als angst, vergeetachtigheid en slaapproblemen. Aanhoudende klachten na corona wordt 'Long-Covid' of 'Post-Covid' genoemd.
Lees meer

Verstuiking van de enkel

Bij een verstuiking van de enkel onderzoekt de osteopaat de mechaniek, doorbloeding en neurologie van de enkel.
Lees meer

Bot- en peesproblemen anders bekeken

Als we denken aan de functie van onze botten, dan denken we gauw aan ons vermogen om ons voort te bewegen en aan de mechanische bescherming van onze organen. Deze voordelen mogen we echter pas genieten als voldaan is aan de primaire functies van onze botten: het garanderen van onze directe overleving en voortplanting. Het bot heeft namelijk een dag- en nachtfunctie.
Lees meer

In het nieuws: Alzheimer te voorkomen en terug te draaien?

In januari 2020 verscheen een artikel op nu.nl: Alzheimer is te voorkomen en terug te draaien, althans, volgens de Amerikaanse neuroloog en onderzoeker Dr. Dale Bredesen. Bredesen schreef het boek ‘Het einde van Alzheimer’ en ontwikkelde een leefstijlprogramma waarbij alle gevonden oorzaken worden geëlimineerd. In hun kliniek zien ze enorm positieve veranderingen in het beloop van dit ernstige ziektebeeld.
Lees meer

Afvallen?

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem (geen woordgrapje) in de westerse wereld. Met een BMI boven de 30 wordt gesproken van ‘obesitas’. Obesitas is een grote risicofactor voor tal van aandoeningen.
Lees meer

Het bindweefsel, trauma’s en verzuring

Het bindweefsel, trauma’s en verzuring.
Lees meer

Buikvet verbranden? Sport op nuchtere maag!

We hadden niet altijd een gevulde koelkast. Oervolkeren moesten dagenlang op zoek naar schaars voedsel. Bewegen op nuchtere maag kunnen we.
Lees meer

Omega 3, oplossing voor ontstekingsklachten?

In onze praktijk behandelen we dagelijks klachten die te maken hebben met ontsteking. Osteopathische behandeling is gericht op het herstellen van de circulatie, de neurologie en de mechanische belasting op het weefsel. Daarnaast is het echter ook van cruciaal belang om je lichaam weer te helpen om ontstekingen zelf op te lossen.
Lees meer

In het nieuws: blauwe en rode brillen op de Olympische spelen in Rio?

Sporters proberen goud te pakken op de Olympische spelen door een gekleurde bril op te doen. De bril zou zelfs het verschil kunnen maken tussen zilver of goud: een waanzinnig idee?
Lees meer

Pijn onder je voet: hoe krijg je het weer goed?

Pijn in je voetzool of onder je hiel: het zijn vaak nare, hardnekkige klachten. Vaak wordt de oorzaak aangewezen als overbelasting of overgewicht. Shockwave behandeling of podologische zooltjes kunnen soms uitkomst bieden. Maar niet altijd; en dan?
Lees meer

Chronische rugpijn door bacterie?

Chronische lage rugpijn en discus hernia's kunnen in veel gevallen het gevolg zijn van een bacteriële infectie in de tussenwervelschijf. Lees hier wat te doen.
Lees meer

Spijsverteringsproblemen: de orde van de dag

Met de westerse eet- en leefgewoonten als norm, zijn spijsverteringsproblemen aan de orde van de dag. Ze kunnen zich manifesteren als een ‘onschuldig’ maar vervelend opgeblazen gevoel of buikkramp maar op termijn kunnen ze een bijdrage leveren aan veel ernstiger klachten en ziektebeelden.
Lees meer

Wat doet een osteopaat bij blaasontsteking?

De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag of een osteopaat wat kan doen tegen een blaasontsteking. En ja, soms kunnen we goede steun bieden, maar hoe dan?
Lees meer

Help, ik heb pijn in mijn bil!

Een klacht die we vaak tegenkomen: bilpijn. De pijn zit dan lager dan bij rugpijn: ter hoogte van het SI-gewricht en straalt richting de bil, en soms zelfs naar het been. Zwangere vrouwen kennen deze klacht vaak maar al te goed. Het wordt geclassificeerd als bekkenpijn of als bekkeninstabiliteit.
Lees meer

Bindweefsel en therapie

Bindweefsel is hot: fascia en bindweefseltherapie-cursussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat in de osteopathie al sinds jaar en dag wordt gezegd, krijgt nu ondersteuning vanuit ‘reguliere’ hoek: het bindweefsel is een vergeten orgaan en is enorm belangrijk voor de gezondheid.
Lees meer

Een gezonde schildklierfunctie: een gezonde stofwisseling! Deel 1.

Regulier wordt bij een trage schildklierwerking schildklierhormoon toegediend. Waarom is er een trage schildklier? Waarom is er pijn of een ontsteking?
Lees meer

Snel honger, duizelig, trillerig, of zelfs (pré)diabeet? Stabiliseer je bloedsuikerspiegel!

Bij pré-diabetes is er sprake van een verminderde gevoeligheid voor insuline, door een constant verhoogde aanmaak van insuline door de alvleesklier. De patient is dan nog net geen diabeet, omdat het lichaam zelf de bloedsuikerspiegel nog net kan reguleren.
Lees meer

Verzuring

Veel therapeuten spreken over 'verzuring' wanneer er sprake is van rheumatoide-fibromyalgie achtige klachten van spieren en gewrichten. Tot dusver was het wetenschappelijk gezien nog niet hard te maken, omdat het zuur-base evenwicht namelijk streng gereguleerd wordt door oa. de nieren en de ademhaling. Het vage begrip 'verzuring' krijgt nu langzamerhand een meer fysiologische backup en wetenschappelijke onderbouwing.
Lees meer

Ontstekingen: een belangrijke factor in het ontstaan van welvaartsziekten, hoe aan te pakken?

Bij een ontsteking denken we vaak aan een acuut proces, dat opspeelt na een verwonding of infectie; het duurt enkele dagen en gaat gepaard met roodheid, zwelling, warmte, pijn, en functieverlies van het betreffende gebied. Een dergelijk ontstekingsproces is een natuurlijk proces dat het beschadigde of geïnfecteerde gebied helpt te herstellen. Na enkele dagen tot een week nemen de klachten af en verdwijnen vanzelf…tenminste, als het lichaam in staat is om de ontsteking af te remmen.
Lees meer

Hoe wordt ik weer soepel? En veel meer…namelijk gezond en vitaal!

Vaak krijg ik de vraag: "hoe wordt ik weer soepel? Als ik 's ochtends wakker wordt is alles stijf, ik voel me net een oude man!" Natuurlijk kan slijtage een rol spelen hierbij, maar over het algemeen zij er andere oorzaken voor.
Lees meer