085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

In het nieuws: Alzheimer te voorkomen en terug te draaien?

In het nieuws: Alzheimer te voorkomen en terug te draaien?

In januari 2020 verscheen een artikel op nu.nl: Alzheimer is te voorkomen en terug te draaien, althans, volgens de Amerikaanse neuroloog en onderzoeker Dr. Dale Bredesen.

Bredesen schreef het boek ‘Het einde van Alzheimer’ en ontwikkelde een leefstijlprogramma waarbij alle gevonden oorzaken worden geëlimineerd. In hun kliniek zien ze enorm positieve veranderingen in het beloop van dit ernstige ziektebeeld.

Geen medicijn?

Bredesen maakt de vergelijking met een huis waarvan het dak lekt, omdat er 36 gaten in zitten. 1 gat dichten gaat het nat worden van de vloer niet voorkomen of omkeren.

In zijn boek beschrijft Bredesen dat het onderzoek naar medicatie vastloopt. Medicatie richt zich slechts op het behandelen 1 van de oorzaken, zoals bijvoorbeeld het remmen van de afbraak van een boodschapperstof in het brein (Acetylcholine). In het ontstaan van Alzheimer zijn inmiddels echter 36 oorzaken gevonden. Hoe meer van deze oorzaken aanwezig zijn, hoe groter het risico om Alzheimer te ontwikkelen. Bredesen maakt de vergelijking met een huis waarvan het dak lekt omdat er 36 gaten in zitten. 1 gat dichten gaat het nat worden van de vloer niet voorkomen of omkeren. Het merendeel van de gaten zal immers gestopt moeten worden. Per individu kan de bijdrage van bepaalde oorzaken (risicofactoren) verschillen: “sommige gaten zijn ‘groter’ dan andere.”

3 vormen van Alzheimer

Bredesen beschrijft dat er 3 vormen van Alzheimer bestaan, maar gemixte vormen hiervan zijn ook mogelijk.

De eerste vorm

De eerste vorm is de vorm van Alzheimer die veroorzaakt wordt door chronische ontstekingen. Chronische ontstekingen staan aan de basis van de meeste westerse ziektebeelden en kunnen veroorzaakt worden door voeding, gebrek aan beweging, chronische stress, slaaptekort, omgevingstoxines en veranderingen in de microbiële huishouding in en op het lichaam. Een consequentie is ‘insuline resistentie’. Insuline resistentie is een grote oorzaak van Alzheimer, waardoor Alzheimer ook wel Diabetes Type 3 wordt genoemd. De zenuwcellen in de hersenen zijn dan niet goed in staat om glucose op te kunnen nemen.

De tweede vorm

De tweede vorm wordt veroorzaakt door de afwezigheid van groeifactoren voor de hersenen, zoals BDNF (‘Brain Derived Neurotrophic Factor'), bepaalde voedingsstoffen en hormonen. Een gebrek aan beweging of omega 3 vetzuren (DHA) leidt tot minder productie van BDNF, dat een soort pokon is voor het brein. Ook tekorten aan o.a. zink, selenium, ijzer, vit D en B12 zijn belangrijke oorzaken. De geslachtshormonen Estradiol en Progesteron hebben een grote invloed op het behoud van hersencellen. De menopauze kan daarom een grote invloed hebben op het functioneren van het brein. Ook een goede balans van het stresshormoon cortisol is van groot belang. Te grote hoeveelheden cortisol doen de hippocampus verkleinen: dit is een belangrijke structuur in het brein verantwoordelijk voor o.a. het geheugen. Cortisol is in de juiste dosis echter een groeihormoon voor de hippocampus. Te lage cortisolspiegels komen voor bij zeer langdurige stress, auto-immuunziekten en nachtdiensten.

De derde vorm

De derde vorm wordt veroorzaakt door gifstoffen. Dit is een afwijkende vorm die zich anders manifesteert dan de eerste twee vormen. Vaak al op veel jongere leeftijd (40-60 jaar) ontstaan de eerste symptomen. Het wordt gekenmerkt door woordvind problemen (afasie), onhandigheid (apraxie) en stoornissen in leer- en rekenvermogen (dyscalculie). Risicofactoren zijn blootstelling aan schimmels in vochtige woningen die mycotoxines produceren. Ook voeding, zoals gedroogd fruit, granen, aardappelen en pinda’s kunnen dergelijke mycotoxines bevatten. Niet alleen schimmels maar ook bacteriën, zoals de Porfyromonas Gingivalis (een bacterie in de mond) kan een rol spelen. Naast micro-organismen zijn bepaalde zware metalen zoals Aluminium en Kwik geassocieerd aan het ontwikkelen van deze vorm van Alzheimer. Mensen die genetisch minder goed in staat zijn om te ontgiften, of mensen die genetisch zwakker zijn in de productie van antioxidant enzymen zijn daarom gevoeliger voor het ontwikkelen van deze vorm van Alzheimer.

Bredesen legt in zijn boek uit dat de vorming van beta-amyloid eiwit een natuurlijk proces is. Dagelijks vindt er aanmaak en afbraak van dit eiwit plaats, net als dat bijvoorbeeld botten dagelijks worden afgebroken en opnieuw opgebouwd. In een juist evenwicht leidt dit tot dagelijkse vernieuwing van weefsels. Het stapelen van beta-amyloïd eiwit leidt tot stoornissen in de signaaloverdracht binnen het brein. Het is een symptoom van een verstoorde balans tussen aanmaak en afbraak. 

Er zijn aanwijzingen dat het beta-amyloïd een rol speelt in de bescherming van de hersenen tegen infecties van virussen, bacteriën, schimmels en metalen. Hoe groter deze belasting, hoe meer beta-amyloïd gevormd wordt. In plaats van dit eiwit weg te willen hebben is het verstandiger om de oorzaak van de stapeling aan te pakken. Niet (uitsluitend) medicamenteus, maar met een gedegen en op maat gemaakt leefstijlprogramma en supplementatie.

Nu.nl: Alzheimer is te voorkomen en terug te draaien
Boek: Het einde van Alzheimer, dr. Dale Bredesen.

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.