085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

In het nieuws: blauwe en rode brillen op de Olympische spelen in Rio?

In het nieuws: blauwe en rode brillen op de Olympische spelen in Rio?

In het programma RTL Boulevard op 26 juli 2016 was te zien hoe sporters proberen goud te pakken op de Olympische spelen door een gekleurde bril op te doen. De bril zou zelfs het verschil kunnen maken tussen zilver of goud: een waanzinnig idee?

De bril zou zelfs het verschil kunnen maken tussen zilver of goud.

Voor een kPNI therapeut is dit oud nieuws. Het belang van een gezond bioritme voor onze gezondheid staat buiten discussie. Want dat is de insteek van deze bril: het herstellen van het bioritme van de sporters met een jetlag. Op de top van je kunnen presteren terwijl je lichaam in de nachtstand staat is praktisch onmogelijk. Met deze bril 'fop' je je brein.

Bioritme bril

Het blauwe spectrum van licht

Ons bioritme wordt namelijk gereguleerd door een kern in ons brein, dat afhankelijk is van zonlicht. De wetenschap heeft ontdekt dat het voornamelijk het blauwe spectrum van licht betreft, dat invloed heeft op deze kern. Als de zon na opkomst op je oogleden schijnt, is het het blauwe spectrum dat deze kern activeert. Het slaaphormoon melatonine wordt afgebroken en cortisol wordt geproduceerd: je wordt wakker en je bloedsuikers, temperatuur en bloeddruk stijgen; tijd om de dag te beginnen! Als deze kern goed functioneert spring je ’s ochtends energiek uit je bed.

Als de zon ondergaat neemt het blauwe spectrum af: er ontstaat een meer rode gloed in het avondlicht. De productie van melatonine neemt toe en je lijf gaat langzaam in de nachtstand. Je lichaamstemperatuur en bloeddruk dalen. Je nieren worden geïnstrueerd om natrium uit te plassen en je gaat antidiuretisch hormoon maken zodat je ‘s nachts je bed niet hoeft te verlaten voor een plasje.

Dag en nacht

De functies van onze organen overdag zijn totaal anders dan in de nacht. Je lever is overdag bezig allerlei hormonen en stoffen af te breken, en ’s nachts produceert het vooral glucose voor je immuunsysteem. Overdag breek je je botten af om ze ’s nachts weer op te bouwen.  Lees meer

’s Nachts is het immuuntijd. Er gaat een goede bezem door je lijf en je lichaam maakt groeihormoon aan om te herstellen. In de ochtend wordt door cortisol de immuunactiviteit beëindigd. Testosteronspiegels zijn ook in de ochtend het hoogst: cruciaal voor een goede sportprestatie!

Wakker zijn terwijl je lichaam slaapt is schadelijker dan roken!

Slecht nieuws voor stewardessen, piloten en mensen die frequent nachtdiensten draaien: buiten het feit dat je niet optimaal kunt presteren als je bioritme niet klopt, is wakker zijn terwijl je lichaam slaapt schadelijker dan roken! Er is geen sprake meer van een uitmuntend gecoördineerd orkest, maar van chaos: je organen doen niet op het juiste moment wat ze zouden moeten doen.

Bioritme problemen komen veelvuldig voor

Helaas ook zonder verre vluchten te maken of nachtdiensten te draaien komen bioritme problemen veelvuldig voor. Er zijn veel factoren die de aanmaak van melatonine en cortisol kunnen verstoren, zoals cafeïne, LED-schermen van je telefoon en computer, alcohol, te laat sporten, onvoldoende verduisterde slaapkamer of stress. Alleen al het feit dat we zo noordelijk wonen geeft al problemen; elk seizoen moeten we weer switchen in een nieuw ritme. Terwijl onze hersenen eigenlijk genetisch het best geadapteerd zijn aan het ritme rond de Evenaar; daar komen we oorspronkelijk vandaan. 12 uur licht en 12 uur pikkedonker: dat zou optimaal zijn.

Wat te doen?

Gelukkig kun je met de juiste tips je hersenen foppen, en terugbrengen in een juist ritme. Blauwe en oranje brillen, felle bright lights, melatonine, en timing van je activiteiten en je ontspanning mits op de juiste manier toegepast, kunnen je weer in het juiste ritme brengen waardoor harmonie ontstaat en klachten verdwijnen.

Bekijk  hier het filmpje uit RTL Boulevard:

Wat doet de osteopaat?

Lees meer tips en adviezen op ons blog, we schrijven over uiteenlopende onderwerpen rondom gezondheid en vitaliteit.

Vergeet niet deze pagina te delen of er tweet over te schrijven! Wellicht vinden uw volgers het ook interessant!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.