085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

Hoe wordt ik weer soepel? En veel meer…namelijk gezond en vitaal!

Hoe wordt ik weer soepel? En veel meer…namelijk gezond en vitaal!

Vaak horen wij de vraag: "hoe wordt ik weer soepel? Als ik 's ochtends wakker wordt is alles stijf, ik voel me net een oude man!" Natuurlijk kan slijtage een rol spelen hierbij, maar over het algemeen zij er andere oorzaken voor.

Algemene stijfheid kan diverse oorzaken hebben. De eerste reden waar de meeste mensen aan denken is te weinig beweging en te weinig rekken en strekken. Dit zijn zeker belangrijke oorzaken van stijfheid, aangezien veel mensen ook een zittend beroep hebben en dus overdag weinig bewegen.

U kunt veel doen om uw weefsels weer soepel te krijgen, vaak is hier wel wat discipline en wilskracht voor nodig. In onderstaande blog krijgt u inzicht in de factoren die een rol spelen in het verstijven van ons lichaam. Onderstaand vind u een opsomming met belangrijke factoren die hierbij een rol spelen. U kunt klikken op elk onderdeel, of doorscrollen om het gehele plaatje te gaan zien.

Inhoudsopgave

Beweging en stretching

Beweging verbetert de doorbloeding: voedingsstoffen en zuurstof worden aan het weefsel afgegeven, en afvalstoffen (bijvoorbeeld melkzuur na een flinke fysieke inspanning!) kunnen worden afgevoerd. Bij te weinig lichaamsbeweging blijven deze afvalstoffen achter in de weefsels en zorgen voor stijfheid; vandaar dat het weefsel vaak ‘s ochtends stijver is dan in de loop van de dag. Beweging remt tevens ontstekingsprocessen die kunnen bijdragen aan verklevingen in het bindweefsel. Zelf regelmatig bewegen (wandelen of fietsen kan voldoende zijn) en rek- en strekoefeningen doen is verstandig. Zit nooit te lang, om verstijving te voorkomen. Als je aan rekoefeningen doet, is het belangrijk deze op een ontspannende manier uit te voeren. Bij verlenging van spieren en bindweefsel is het belangrijk om de stretch tijd te geven, minimaal een halve minuut, liefst enkele minuten. Een sport als yoga is schitterend, omdat hierbij spierketens in het lichaam in zijn totaliteit worden gestrecht. Soms zit het weefsel ‘vast’ (gewricht) of staat het te strak (bindweefsel rond spieren, bloedvaten, zenuwen of organen); de osteopaat kan dan helpen de beweeglijkheid te normaliseren om de circulatie te verbeteren.

Erfelijkheid

Erfelijkheid wordt ook regelmatig aangedragen als oorzaak voor stijfheid. Een erfelijke aanleg kan een belangrijke rol spelen. Toch zijn onze genen niet per definitie ons lot. Omgevingsfactoren hebben een enorme invloed op de uiting onze genen, en bepalen vaak of een gen ‘aan’ of ‘uit’ wordt gezet. D.m.v. beweging, maar zeer zeker zo belangrijk ook voeding, kan hierop een positieve of negatieve invloed hebben.

Voeding

Vaak wordt voeding slechts gezien als brandstof; een vorm van energie. Helaas ondersteunen diëtistes vaak deze gedachte, door het tellen van calorieën als een prioriteit te stellen bij het opstellen van een dieet. Het zou in die visie niet uitmaken of calorieën voortkomen uit koolhydraten, vetten of eiwitten. Hiermee wordt voeding echter alleen gezien als brandstof nodig om ons ‘draaiende te houden’, waarbij een overschot aan energie zal leiden tot gewichtstoename, en een gebrek aan energie tot gewichtsafname. Afvallen wordt met deze visie tot hoofddoel verheven.

Als je voeding echter gaat beschouwen als bouwstof kom je er achter dat het wel degelijk uitmaakt uit welke voedingsstof je lichaam zijn energie vandaan haalt. Gezonde voeding levert enerzijds de juiste bron van energie om een gunstig gewicht te krijgen, en anderzijds de juiste bouwstoffen om je weefsels mee op te bouwen (waaronder overigens ook hormonen die weer belangrijk zijn bij het handhaven van je gewicht!). Gezonde voeding zorgt voor sterke botten, tanden, haren, nagels en spieren, en soepele bloedvaten, spieren en ander bindweefsel.

De membranen van elke cel worden namelijk opgebouwd uit vetzuren. Onverzadigde vetzuren zorgen voor een soepele membraan, terwijl verzadigde vetzuren en suikers zorgen voor een starre membraan. We hebben zowel verzadigde als onverzadigde vetten nodig, ook voor de opbouw van onze hormonen. Helaas zijn de onverzadigde vetzuren ondermaats aanwezig in onze voeding. Dit leidt tot verstarring van de weefsels zoals spieren en bloedvaten.

NB
een ondermaatse inname van onverzadigde, met name ‘omega 3’ vetzuren leidt ook tot een toename van de ontstekingsgevoeligheid (een zogenaamde 'chronisch laaggradige ontsteking' staat aan de basis van vele ziektebeelden!). Daarnaast worden de hormonen die ons gewicht beïnvloeden (schildklierhormoon, cortisol, insuline, testosteron, groeihormoon) opgebouwd uit goede vetzuren. Een tekort aan gezonde vetten en een overmaat aan ongezonde vetten en suikers ontregeld deze hormonen, waardoor ook overgewicht een nare bijkomstigheid is. 
Lees meer over ontstekingen en het belang van omega3 vetzuren..

Welke onverzadigde vetten zijn goed en zouden we vaker moeten eten?

Met name de omega 3 vetzuren komen we te kort. Deze vinden we in: Vette vis (zalm, haring, makreel, paling, sardines, ansjovis, tonijn, kabeljauw), chia zaden, hennepzaden, walnoten en walnootolie, lijnzaad en lijnzaadolie.

Omega 9 vetzuren helpen ook bij het soepel worden: Olijfolie (extra vierge, alleen koud te gebruiken) en avocado’s.

Beperk omega 6 inname uit:

Sausjes en voeding uit pakjes. Dit vergroot namelijk de ontstekingsgevoeligheid. Ontstekingen leiden tot verstarring van de weefsels, en staan aan de basis van vele westerse ziekten.

Goede omega 6 vetten die wel te gebruiken zijn (mits in verhouding met de inname van omega 3: Noten, pitten en zaden: pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, macadamia’s, amandelen, paranoten, hazelnoten…. Deze leveren een hoop energie en een stabiele bloedsuikerspiegel. Voeg ze toe aan je ontbijt of lunch. Overigens zijn pinda’s geen noten (maar peulvruchten) en kunnen het beste beperkt worden. Het eiwit in pinda’s zorgt vaak voor ontregeling van de darmflora.

Beperk transvet en verzadigd vet uit:

Gefrituurd voedsel, varkensvlees, niet biologisch vlees. Hoe meer het dier heeft bewogen, hoe meer onverzadigd vet zijn vlees bevat. Onder andere daarom is biologisch vlees, en wild en gevogelte gezonder dan rund- of varkensvlees.

Neem GEEN margarine, hoe zeer de marketing je ook ervan probeert te overtuigen dat dit goed voor je zou zijn. Het bevat transvetten en linolzuur. Linolzuur is verantwoordelijk voor de toename in ontstekingsgevoeligheid in je lijf. Steeds meer cardiologen zien dit ook, en komen terug op het advies margarine te gebruiken.

Goede verzadigde vetten die wel te gebruiken zijn, mits in verhouding met onverzadigde vetten: Kokosolie; dit is ideaal om in te bakken. Doordat het verzadigd is kan het goed verhit worden zonder dat het beschadigd raakt (‘oxideert’). Verhitten van onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie is om deze reden niet gezond. Bakken in roomboter of geklaarde roomboter (Ghee) kan ook, als alternatief voor kokosolie.

Beperk suikers

Suikers zorgen voor verstarring van weefsels door de reactie (zgn. ‘glycatie’) met eiwitten en vetten; suikers zorgen als het ware voor het ‘aan elkaar plakken’ van deze weefsels. Daarnaast zorgt het voor een toename in ontstekingen in het lijf. De westerse mens haalt veel te veel energie uit koolhydraten en suikers. Er is al snel een overschot, dat door het lichaam wordt opgeslagen als vet. Het zijn voornamelijk koolhydraten en niet vetten die verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename. Slechte vetten zorgen tezamen met suikers voor een toename in het risico op hart- en vaatziekten.

Suikers en koolhydraten zijn in overvloed aanwezig in fastfood, koekjes, snoep, frisdrank, tafelsuiker en sausjes uit pakjes (vaak vermomd als 'glucosefructose siroop'.) Vaak wordt over het hoofd gezien dat de grootste bron van koolhydraten echter in onze basisgerechten zit verscholen: brood, aardappelen, pasta en rijst. Hierdoor krijgen we koolhydraten in overvloed binnen waardoor er gauw een overschot ontstaat. Het is goed deze inname te beperken en juist meer energie uit goede vetten te halen. Het lichaam zal hierdoor een stuk soepeler worden, minder gevoelig voor ontstekingen worden en tevens zullen je darmen 'dankjewel' zeggen. Doordat de bloedsuikerspiegel minder zal gaan schommelen zul je veel meer energie ervaren. Een verschuiving van energie inname vanuit suikers/koolhydraten naar overwegend meer goede vetten leidt ook tot een verlaagd risico op o.a. hart en vaatziekten, obesitas en diverse soorten kankers.

Voor meer praktische tips over voeding kunt u bij ons terecht.

Detoxen

Over ‘detoxen’ hoor je tegenwoordig steeds meer, maar wat is dat nu precies? Het principe van detoxen is, dat je je lichaam ontdoet van opgeslagen afvalstoffen. Deze afvalstoffen slaan zich op in ons vetweefsel en onderhuidse bindweefsel en kunnen daardoor o.a. verantwoordelijk zijn voor stijfheid en pijnsyndromen zoals bijvoorbeeld ‘fibromyalgie’.

Om efficiënt te kunnen detoxen is het nodig om eerst de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en daarna de lever te te ondersteunen. Lees meer over het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Waar komende deze 'afvalstoffen' vandaan?

Dit kunnen afvalstoffen zijn vanuit onze eigen stofwisseling, of onnatuurlijke stoffen zoals chemicaliën, plastics (ftalaten en bisfenol-A ofwel BPA) en zware metalen vanuit onze leefomgeving door o.a.: Luchtvervuiling, bodemverontreiniging, medicijnen, vaccins, additieven en conserveringsmiddelen in onze voeding (E-nummers), aspartaam in ‘light’ producten, pesticiden en herbiciden op niet-biologisch groente en fruit, aluminium en onnatuurlijke cosmetica in shampoo, deodorants en body-lotions, douchegel, haar- en huidverzorgingsmiddelen, amalgaam vullingen, keukengerei zoals anti aanbaklagen in pannen, plastic keukengerei en hard-plastic waterkokers en het gebruik van plastic waterflesjes.

Het lichaam kan afvalstoffen uitscheiden over een aantal organen:

  • De huid
  • De darmen
  • De lever
  • De nieren
  • De longen

Het is echter alleen de bedoeling dat de darmen, lever en nieren zich met deze taak bezig houden. Symptomen in de huid en luchtwegen zijn vaak een symptoom van een onderliggend probleem van één van deze organen (meestal de lever). Lukt het de lever niet om toxinen via de gal te binden of wateroplosbaar te maken, dan worden ze via de secundaire uitscheidingsorganen zoals de huid en luchtwegen afgevoerd, of opgeslagen in het (onderhuidse) vetweefsel. Sommige toxinen zoals kwik en aluminium kunnen over de bloed-hersenbarriere in de hersenen terecht komen. Toxinen kunnen het immuunsysteem alarmeren en zorgen voor ontstekingen en verklevingen in het onderhuidse bindweefsel.

Naast dat dit stugheid van het bindweefsel kan veroorzaken worden er ook belangrijke verbanden vermoed met aandoeningen van de hersenen (o.a. autisme en alzheimer) en afwijkingen aan hormonale klieren zoals de schildklier. Doordat de opstapeling van diverse gifstoffen over de jaren heen pas klachten geeft leg je zelf vaak de link niet: je bent alleen ‘plotseling’ ziek geworden. In feite nam je gezondheid over de jaren al af, maar doordat dit geleidelijk gaat ben je je hiervan niet bewust. Gelukkig kun je zelf wel wat doen om het proces om te draaien.

Wat te doen?

Het is gewenst je lijf zo nu en dan te ontdoen van deze ballaststoffen. De beste start is door het contact met deze stoffen te minimaliseren, anders is het dweilen met de kraan open:

Gebruik bijvoorbeeld een waterfilter, natuurlijke verzorgingsmiddelen voor haar en huid (bvb bij ‘De Tuinen’), biologische groenten -fruit en -vlees, geen kant- en klare voeding en kruidenpakjes en sausjes, gebruik een BPA vrije drinkfles dus geen plastic flesjes, geen frisdranken en zeker geen ‘light’ frisdrank (aspartaam) en laat je amalgaamvullingen vervangen door composietvullingen (met een zgn. ‘kofferdam’; vraag hier om bij je tandarts!). Natuurlijk kun je niet alle stoffen mijden (zoals bvb lood dat voorkomt in uitlaatgassen), daarom hebben we gelukkig nog onze barrières. Deze kun je helpen in het ontgiftingsproces door:

Te sporten, liefst op nuchtere maag:

(Nuchter) sporten helpt bij het ontgiftingsproces: als je nuchter bent ga je sneller over op een vetverbranding, waardoor afvalstoffen vrijkomen. Bovendien help je door nuchter sporten je bloedsuikers controleren. Krijg je echter typische klachten door ‘ontgiften’ zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, eczeem, jeuk of een stinkende adem e.d, dan noemt men dit de ‘herxheimer reactie’ ofwel: ‘ontgiftingssymptomen’. Eigenlijk is het een symptoom dat je lever de vrijgekomende toxinen niet goed kan binden aan water- of vetoplosbare stoffen, waardoor secundaire uitscheidingsorganen worden ingeschakeld. De lever heeft dan meer aandacht nodig.

Sappen om te ontgiften?

Vaak hoor je mensen dat ze sapvasten om te ontgiften. Het maakt echter wel uit wat voor sap je maakt; door fruitsap te drinken zal je gezondheid alleen maar achteruit gaan, doordat het een enorme suikerpiek in je bloed veroorzaakt. Beter is het om groentensappen te maken, waaraan wat fruit is toegevoegd. Het drinken van versgeperste groentensappen (‘juicing’) gemaakt met een slow juicer of sapcentrifuge is erg gezond om je inname van vitaminen en mineralen en fytonutriënten te verhogen. De lever krijgt zo veel gemakkelijker hoge doseringen binnen van sommige stoffen die nodig zijn om te kunnen ontgiften en toxinen via de gal te verwijderen, zoals bepaalde antioxidanten (vit C, E, Co-Q10, selenium, zink), B-vitaminen, zwavelhoudende aminozuren in knoflook, asperges en uien, en bijv. stoffen in mariadistel, kurkuma, rammenas en artisjok. Een voldoende beschikbaarheid van het omega 3 vetzuur DHA, Vit D en jodium zijn een voorwaarde dat de lever deze ontgiftingsfunctie goed kan uitoefenen.

Groentensappen zijn ook rijk aan onstekingsremmende stoffen. Als ontstekingsactiviteit van het immuunsysteem afneemt, kan de lever efficiënter ontgiften. Tevens, laten interessante documentaires zoals 'Fat, sick and nearly dead’ en ‘Super juice me’ zien dat door te vasten met groentensappen de bloedsuikerspiegel weer goed gereguleerd wordt. Je wordt weer gevoeliger voor insuline. Minder fluctuerende bloedsuikerspiegels zijn weer een voorwaarde om goed te kunnen ontgiften.

De probiotische vezels in groenten en fruit zijn voeding voor je darmbacteriën. Een hogere inname hiervan kan de eerste dagen zorgen voor een wat ‘diaree-achtige’ stoelgang. Goede darmflora beschermen ook tegen ontstekingsactiviteit, en voorkomen dat toxinen vanuit de darm bij de lever terecht komen.

Supplementen

Als je supplementen wil gebruiken om te kunnen ontgiften kom je meestal bedrogen uit. Je lichaam kan niet ontgiften zolang je nog in een chronische ontstekingstoestand zit. Het is belangrijk eerst veranderingen in je lifestyle aan te brengen die chronische ontstekingsactiviteit door het immuunsysteem remmen.

Darmspoeling en lever-gal reiniging

Één van ’s werelds meest vooraanstaande internisten, auteur van het boek ‘De Enzymfactor’ en ontwerper van de coloscoop (microscoop waarmee je de darm inwendig kunt onderzoeken) is dr. Hiromi Shinya. Via youtube zijn er diverse filmpjes van hem op te zoeken waarbij hij laat zien hoe er soms jarenoude ontlasting ‘vastgekoekt’ zit aan de binnenzijde van de darmen. Dit is uiteraard niet gezond, voornamelijk omdat hierdoor ontstekingen in de darm kunnen ontstaan en het de darmflora (gunstige bacteriën die o.a. deel uitmaken van de darmbarrière) nadelig beïnvloedt.

Shinya adviseert daarom een darmspoeling of ‘clysma’ te nemen waarmee je je darmen kunt helpen zich te ontdoen van deze oude troep. Daarnaast kun je je lever en galwegen weer opschonen met daarvoor speciaal bedoelde kuren. Als osteopaat is mijn ervaring dat de darmen en bovenbuik vele malen zachter en ontspannener aanvoelen en minder pijnlijk zijn na een reiniging. Mensen voelen zich daarnaast veel fitter en de stoelgang verloopt weer zoals het hoort te zijn. Meer informatie over professionele begeleiding hierbij is te verkrijgen op www.totaldetox.nl

Osteopathie

Uiteraard is ook osteopathie zinvol om soepeler te worden, of diepe bindweefselmassage zoals bij ‘Rolfing’ gedaan wordt. De osteopaat behandelt naast de spieren en gewrichten ook het bindweefsel rondom de organen, zoals de lever, darmen, nieren en longen. Een betere beweeglijkheid van deze organen, de borstkas en het middenrif leidt tot een betere ‘drainage’ van zuurstofarm bloed en lymfe. Dit helpt om opgeslagen afvalstoffen kwijt te raken.

Slotwoord

U ziet, weer soepel worden (of soepel blijven!) kan een intensief proces zijn. Dit gaat echter ook gepaard met een enorme toename van de gezondheid en vitaliteit. Veel vage, maar vaak ook ernstige gezondheidsklachten verbeteren enorm of verdwijnen zelfs helemaal indien de levensstijl wordt veranderd. U helpt hiermee tevens uw lichaam ondersteunen in de preventie van het ontstaan van de meest voorkomende westerse aandoeningen.

Wat doet de osteopaat?

Lees meer tips en adviezen op ons blog, we schrijven over uiteenlopende onderwerpen rondom gezondheid en vitaliteit.

Vergeet niet deze pagina te delen of er tweet over te schrijven! Wellicht vinden uw volgers het ook interessant!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.