085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

Snel honger, duizelig, trillerig, of zelfs (pré)diabeet? Stabiliseer je bloedsuikerspiegel!

Snel honger, duizelig, trillerig, of zelfs (pré)diabeet? Stabiliseer je bloedsuikerspiegel!

Bij pré-diabetes is er sprake van een verminderde gevoeligheid voor insuline, door een constant verhoogde aanmaak van insuline door de alvleesklier. De patient is dan nog net geen diabeet, omdat het lichaam zelf de bloedsuikerspiegel nog net kan reguleren.

De bloedsuikerspiegel en insuline

Als we iets eten stijgt na verloop van tijd, als de vertering rond is, de bloedsuikerspiegel. Hoe sneller dit gaat, hoe meer de alvleesklier zal reageren met de aanmaak van insuline. Insuline bindt glucose, en transporteert het via de bloedbaan naar al onze cellen, die glucose gaan gebruiken als brandstof. Als de bloedsuikerspiegel constant te hoog is, moet de alvleesklier telkens veel insuline produceren om al dat glucose de cel in te krijgen. Op termijn raakt de alvleesklier uitgeput, waardoor de patient afhankelijk wordt van toegevoegd insuline. Nu spreken we van diabetes. Omdat er continu veel insuline door de bloedbanen stroomt, wordt het lichaam ongevoelig ervoor, en gaat minder insuline receptoren aanmaken. Vergelijk dit met een concert waarbij de muziek veel te hard staat; dan doe je doppen in je oren om het lawaai te dempen. Met insuline doet het lichaam hetzelfde: het vermindert het aantal insuline receptoren op de cel. De alvleesklier produceert dus massa's insuline, maar het bloedsuiker kan nauwelijks de cel in komen. Bij hoge bloedsuikerspiegels ontstaat schade (door een proces dat glycosylatie heet, waarbij suiker gaat reageren met eiwitten), aan de bloedvaten: dit vergroot de kans op hart en vaatziekten en zenuw-aandoeningen aan de voeten en ogen, en nierschade.

Wat te doen?

JuiceMet voeding en beweging is dit proces weer om te keren, zelfs al ben je diabeet. Hoewel artsen hier veelal geen weet van hebben, laten de documentaires (1 was gratis te zien op www.superjuiceme.com) en een andere (fat, sick and nearly dead) overtuigend zien dat dit lukt bijvoorbeeld met groentensap-vasten. Binnen 1-1,5 maand waren zelfs diabeten geen diabeet meer! Uiteraard was dit onder begeleiding van artsen; start nooit zelf zo’n radicaal plan.

Het kan ook anders, wat langzamer waarschijnlijk:
De grootste boosdoener zijn koolhydraten. Niet alleen de snelle suikers, maar alle koolhydraten met een hoge glycemische lading. Dit is iets anders dat glycemische index. De glycemische lading zegt ook iets over hoeveel we van dit product eten. Om die reden zijn producten zoals volkorenbrood, aardappelen, pasta en rijst (niet per se met een heel hoge glycemische index, maar omdat we er veel van eten wel met een hoge glycemische lading) op termijn zeer belastend voor onze alvleesklier.

Het is belangrijk het percentage van energie-inname uit koolhydraten enorm te verlagen en te vervangen door energie uit eiwitten en vetten. Omdat eiwitten en vetten veel verzadigender zijn, krijg je daardoor ook automatisch minder calorieen binnen. Eiwitten vormen tevens de bouwstof voor (insuline)receptoren, samen met omega 3 vetzuren. Meer vis eten (liefst elke dag/om de dag: bvb ook bij de lunch als zalm/haring/tonijn/makreel/garnalen bvb; wissel dit wel goed af!) is om diverse redenen heel belangrijk. Vis is erg eiwit- en vetrijk; 2 vliegen in 1 klap.

Snelle suikers
Laat snelle suikers staan (frisdranken, koekjes, gebakjes, suiker etc) en vervang het brood in de ontbijt en lunchmaaltijden door gezonde eiwitten en vetten. Matig bij het avondeten het gebruik van aardappelen en rijst, en eet bijvoorkeur geen pasta. Ga langzaam over, dus niet van vandaag op morgen: het lichaam verwacht suikers via de voeding binnen te krijgen, terwijl er genoeg energie in de lever, spieren en vetweefsel ligt opgeslagen. Het lichaam moet weer leren om deze energie te gaan gebruiken; hier gaat tijd overheen.

Vetten
Vetten die juist vaker gegeten moeten worden zijn: vis, schaal-of schelpdieren, avocado (eet gerust een hele), noten, olijfolie, zaden, lijnzaadolie, kokosolie (ideaal om in te bakken. In roomboter bakken mag ook, maar vermijd margarine!)

Eiwitten
Eiwitten die vaker gegeten mogen worden: eieren (onbeperkt), vis, gevogelte (liefst antibiotica vrij), vlees (onbewerkt, want bewerkt vlees zit vol met zout en andere toevoegingen), peulvruchten (als die geen darmklachten opwekken). Neem geen soja producten.

Zuivel
Zuivel is lactose rijk, bevat wat schadelijke eiwitten en groeihormoon; zuivel is dus geen ideaal product. Maar bij het veranderen van het voedingspatroon kan het in eerste instantie wel handig zijn om toch zuivel, maar in gefermenteerde vorm, te eten. Dit vergroot namelijk de variatie-mogelijkheden, en het is tevens goed betaalbaar. De beste vormen van zuivel zijn kwark, biogarde en kefir, feta en huttenkase (zeer eiwitrijk!). Vermijd melk, gewone yoghurt, kaas (bevat veel zout en schadelijke AGE's), ijs en margarine. Goede plantaardige melksoorten zijn havermelk, amandelmelk, rijstemelk en hazelnootmelk.

Het lichaam weer gevoelig maken voor insuline

Om het lichaam weer insuline gevoeliger te krijgen kunnen een paar dingen gedaan worden:

Eiwit en Vitamine D
Doordat het bloedsuiker minder stijgt gaat het lichaam vanzelf 'beter luisteren' ("als de band tijdens een optreden ineens gaat fluisteren, ga je als luisteraar de doppen uit je oren halen en juist je oren spitsen"). Om deze receptoren te maken en beter te laten functioneren is eiwit, omega 3 en vitamine D nodig.

Langere periodes tussen maaltijden
In plaats van juist vaak kleine maaltijden te nuttigen, is het beter om langere periodes tussen de maaltijden te laten. Omdat het lichaam eerst nog energie uit de voeding in de vorm van koolhydraten verwacht, moeten we dit ook geleidelijk gaan doen. Neem in eerste instantie tussendoor noten of pure chocolade (boven 70% cacao). De volgende stap is de tussendoortjes ook te laten staan. Als er niet altijd energie voorradig is vanuit de voeding ('de hele dag door eten') moet het lichaam zijn eigen reserves gaan aanspreken. In eerste instantie word je hier misschien wat nerveuzig en hongerig/trillerig van. Zo lang je niet flauw valt is er niets aan de hand. Het lichaam is op zoek naar suikers, en als die niet vanuit de voeding komen gaat hij ze zelf vrijmaken vanuit de spieren, lever en als laatste ons vetweefsel (dát willen we hebben!). Op termijn ontstaat er weer een goede communicatie tussen de hersenen, lever, spieren en alvleesklier. Honger is dan geen issue meer, omdat het lichaam snel zijn eigen reserves weet te vinden. Tijdens de maaltijd mag je namelijk gerust eten tot je verzadigd bent! Eiwitten, vetten en vezels vanuit groenten werken erg verzadigend (waardoor je er moeilijk van kan 'over eten') en geven veel langer energie. Door meer tijd tussen maaltijden te laten stabiliseert de bloedsuikerspiegel uiteindelijk. Als de bloedsuiker dan weer stijgt, omdat er wel gegeten wordt, is het lichaam er als een haasje bij, door het suiker snel vanuit de bloedbaan de cel in te trekken: hij is weer gevoelig geworden voor insuline!

Team ten Berge Bewegen

Bewegen
Er zijn veel onderzoeken die laten zien dat door beweging de insuline gevoeligheid verbetert. Bovendien, doordat de spieren meer energie gaan gebruiken, verbetert het gebruik van de eigen energie reserves (die in de spieren, lever en vetcellen zijn opgeslagen). Meer spiermassa betekent een hogere verbranding in rust (spieren verbruiken veel energie: daarom hebben body builders zo'n laag vetpercentage!). De combinatie van krachttraining (en dit kan ook trappen oplopen zijn!) en cardio (fietsen, wandelen; liefst in de natuur!) blijkt het beste te werken. Als je moet kiezen tussen kracht en cardio, kies dan voor krachttraining waarbij alle grote spieren worden gebruikt. Het beste moment om dit te doen (misschien nog niet gelijk in het begin) is VOOR het eten. Bewegen als je nuchter bent heeft grote voordelen: het lichaam gaat zoeken naar energie en gaat zijn reserves verbruiken! En het gigantische voordeel is dat als je gaat eten na het bewegen, de cellen geen insuline nodig hebben om suiker uit de bloedbaan de cel in te trekken (dit heet: insuline onafhankelijk transport). De spieren zuigen als het ware de suiker naar binnen, om hun voorraden weer aan te vullen. De alvleesklier hoeft dus veel minder insuline aan te maken! Ideaal voor een alvleesklier die haast is uitgeput! Train altijd onder begeleiding, zeker als (pre)diabeet. Je wilt voorkomen in een hypo te schieten. Start anders eerst met voor het ontbijt en diner te gaan wandelen, en bouw dit langzaam op tot de volgende stap. Dagelijks een half uur bewegen is uiteindelijk het minimum.

Veel succes!

Anne-Ruurd Hoogeveen, orthomoleculair en kPNI therapeut

Wat doet de osteopaat?

Lees meer tips en adviezen op ons blog, we schrijven over uiteenlopende onderwerpen rondom gezondheid en vitaliteit.

Vergeet niet deze pagina te delen of er tweet over te schrijven! Wellicht vinden uw volgers het ook interessant!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.