085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus buikbrein en bindweefsel

10 juni 2018

Cursus buikbrein en bindweefsel

In 1950 ontdekte Dr. Pischinger al wat pas in 2018 weer door onderzoekers is bevestigd: ons bindweefselsysteem is een orgaan, en wel het grootste orgaan in ons lichaam. Tijdens de cursus buikbrein en bindweefsel gingen we verder in op dit zeer belangrijke systeem.

Het bindweefsel is eigenlijk weefsel dat zich tussen andere weefsels bevindt.. Zowel mechanisch als via allerlei andere wegen is de functie van het bindweefsel het verbinden van lichaamsdelen, weefsels en systemen.

De communicatie tussen cellen onderling gebeurt door het afgeven van stoffen in het bindweefsel. Deze stoffen worden dan weer uit het bindweefsel opgenomen door bloedvaten, zenuwen en andere cellen. De samenstelling en kwaliteit van het bindweefsel is daarom van essentieel belang om een goede communicatie tussen cellen en weefsels te garanderen.

Ook de afweerreactie speelt zich af in ons bindweefsel. Een trauma, wond, infectie, straling of biochemische stressor creëert een ontstekingsreactie in het bindweefsel. Op deze lokatie ontstaan verhardingen en verklevingen in het bindweefsel. De lokale circulatie neemt af en er ontstaat een storende invloed op de communicatie.

De plek waar de grootste problemen ontstaan is in het bindweefsel rondom de darmen. Hier treedt een enorme uitwisseling plaats van de darm (via het bindweefsel) naar het bloed en lymfe:

  • van voedingsstoffen, hormonen en neurotransmitters
  • maar helaas ook van bacteriële resten en toxines, alwaar een lokale afweerreactie op ontstaat.

De afweer reactie in het bindweefsel rondom de darm zorgt voor mobiliteitverliezen van de darmen. Als de darmen minder goed kunnen bewegen kunnen ze minder goed functioneren. De darmen moeten goed kunnen bewegen om de ontlasting voort te bewegen. Te weinig beweging zorgt voor een verandering in de darmflora. Lokale kramp kan ontstaan (“prikkelbaar darmsyndroom” of “spastisch colon”) .

Bovendien staat het bindweefsel van de darm in nauw contact met het bindweefsel in onze andere lichaamsoppervlaktes (huid, mond, KNO, luchtwegen). Als er veel afweerreacties in de darmen optreden wordt het immuunsysteem ook extra alert op de andere lichaamsoppervlaktes. De prikkeldrempel tot een immuunreactie wordt hierdoor verlaagd.

Hierdoor kunnen ontstekingen of allergieën optreden in de luchtwegen (astma, bronchitis, KNO ontstekingen) en in de huid (eczeem) op prikkels die bij andere mensen geen reactie uitlokken (zoals een graspol in het geval van hooikoorts of een licht stootje tegen de arm van iemand met fibromyalgie).

Samen met je osteopaat zorg je dan voor de beste resultaten!

Een osteopaat is bij uitstek geschikt om stoornissen in het bindweefsel op te sporen en te verhelpen, zodat de prikkeldrempel weer verhoogt en de communicatie tussen cellen en weefsels weer verbetert. Heb je een lage belastbaarheid, dan doe je er tevens verstandig aan om goed voor jezelf te zorgen:

  • drink hoofdzakelijk water
  • beweeg veel / zit niet stil: door stilzitten verstijven je bindweefsels
  • eet veel groenten (>500 gram) en fruit (300 gram): de vezels voeden je darmflora en voorkomen ontstekingen. Varieer zoveel mogelijk.
  • mijdt bewerkte voeding / suiker en glutenhoudende granen
  • zorg voor voldoende ontspanning en een goede nachtrust

Samen met je osteopaat zorg je dan voor de beste resultaten!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.