085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus 'The Abdomen'

30 oktober 2018

Cursus 'The Abdomen'

26 & 27 oktober volgde Anne-Ruurd cursus in Antwerpen aan het 'Flanders International College of Osteopathy' (FICO) De ervaren Britse osteopathie docente Valeria Ferreira gaf 2 dagen training. Valeria heeft een Master of Science (MSc.) in de osteopathie. Ze probeert de huidige wetenschappelijke stand van zaken te integreren in haar lessen. De doelstelling van deze cursus was om de inwendige organen nog effectiever te leren onderzoeken en behandelen. De cursus was zeer praktisch. Enkele voorbeelden:

- Anatomische dissecties laten zien dat het middenrif dwarse verbindingen heeft met de diepe dwarse buikspieren (m. Transversus Abdominus). Het middenrif speelt daarmee ook een belangrijke rol in de stabiliteit van de lendenwervelkolom. Ze liet een mooie techniek zien om verkrampingen in de overgang tussen het middenrif het de dwarse buikspieren te ontspannen.

- Haar uitgangspunt is dat eerst het middenrif ontspannen moet zijn, voordat we de organen zelf behandelen. Het middenrif pompt de organen tussen de 15000-24000 keer per dag op en neer. Dit is van groot belang voor drukverschillen in de buik- en borstholte. Een goede mobiliteit heeft grote impact op de circulatie van het bloed en lymfe en is daarom van belang voor een goed functionerend immuunsysteem. Kleine verstoringen in de mobiliteit van het middenrif hebben daarom een grote impact.

- Ze liet mooie nieuwe technieken zien op de structuren van de maag, die zeer nuttig kunnen zijn bij brandend maagzuur dat omhoog komt (‘heartburn' en ‘reflux). Een goed getrainde osteopaat kan spanning rond de overgang tussen de slokdarm en de maag weghalen. Ook kan hij effectieve technieken toepassen bij een ‘hernia hiatalis’ (in de volksmond: gaatje in het middenrif). Het is belangrijk dat het buikvlies waarmee de maag aan het middenrif verbonden is ontspannen is, en dat de maag vrij kan glijden t.o.v. de milt en de lever.

- Bij het prikkelbaar darmsyndroom zien we vaak verkrampingen van de sfincterspieren: tussen de maag en de 12-vingerige darm (‘Pylorus'), tussen de alvleesklier en 12-vingerige darm (‘Oddi’) tussen de 12-vingerige darm en de dunne darm (‘Duodeno-Jejunale Overgang of DJJ’), en tussen de dunne en dikke darm ('Klep van Bauhin'). Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel of constipatie. Maar dergelijke verkrampingen kunnen er juist ook voor zorgen dat de darmwand continu geprikkeld blijft en krampen veroorzaakt.

- Voor een goede peristaltiek en stoelgang is een goede beweeglijkheid van de dikke darm noodzakelijk. De dikke darm is met verstevigingen in het buikvlies verbonden aan de lever, het middenrif, de maag en de milt, de rug en het bekken. Door operaties, trauma’s, infecties, ontstekingen, intoleranties of allergieën kunnen er bewegingsbeperkingen en verklevingen ontstaan waardoor de darmen niet meer vrij kunnen bewegen. Dit kan het passeren van de ontlasting belemmeren. Anderzijds kan de darmwand juist geprikkeld worden en continu de inhoud willen voortstuwen; dit geeft dan eerder diarree. Een osteopaat kan de darmen mobiliseren, maar ook het buikvlies rekken waarmee de darmen bevestigd zijn aan bovenstaande structuren.

- Door dit buikvlies lopen bloed- en lymfevaten. Spanningen op het buikvlies kan een negatief effect hebben op de circulatie van de darmen. Dit is ook van belang voor de darmflora. Indien de stoelgang te snel of te traag passeert leidt dit ook tot een andere samenstelling aan bacteriële culturen in de darm. Goede bacteriën hebben een ondersteunend effect voor het immuunsysteem, produceren vitaminen, boterzuur en neurotransmitters voor ons en helpen bij de vertering en peristaltiek. Veranderingen in de darmflora kunnen verregaande gevolgen hebben voor onze gezondheid.

- De lever is met verstevigingen in het buikvlies verbonden aan het middenrif en de voorste buikwand. Onder de lever ligt de galblaas. Gal loopt vanuit de galblaas naar de 12-vingerige darm. Het is belangrijk voor de vertering, maar ook voor het afvoeren van cholesterol en het doodden van ongewenste bacteriën in de darm. Spanningen in het vlies waarin de galwegen liggen kunnen daarom oorzaak zijn van verteringsproblemen, een opgezette buik na het eten, veranderingen in de darmflora en afwijkingen in cholesterolwaarden. Een osteopaat onderzoekt de bewegingen van het middenrif en de lever en kijkt of er bewegingsbeperkingen zijn in de structuren waarmee de lever verbonden is aan het middenrif. De lever heeft zelf 500 functies. De osteopathische filosofie is dat een goede functie afhankelijk is van een goede mobiliteit. Net als het principe dat beweging noodzakelijk is voor het behoud van spieren, botten en gewrichten (‘use it or loose it’) is beweging ook noodzakelijk voor onze organen. Valeria liet interessante nieuwe technieken zien om de lever weer een optimale beweeglijkheid te geven.

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.