085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus deel 3 door Alain Piron: Osteopathie, Orthodontie en Slaapapneu

15 december 2013

Cursus deel 3 door Alain Piron: Osteopathie, Orthodontie en Slaapapneu

Samen met zijn broer, die in Assen werkzaam is als orthodontist en ook interesse heeft in de meerwaarde van osteopathie bij orthodontisch gerelateerde klachten, volgde Anne-Ruurd van 12-14 december 2013 het derde en laatste deel van de cursus van Alain Piron. Lees hier over deel 1; het halsgebied en over deel 2; de kaak, het kauwsysteem en de stem.

Cursus Alain PironAlain begon met een opfrissing en een verdieping in de anatomie van de tong, en alle gerelateerde spieren en structuren. En dat zijn er nogal wat. Om de tong goed te kunnen positioneren gebruiken we de tong zelf, maar ook spieren die lopen naar de nek, de schouders en de borstkas, en de lippen en kauwspieren. De bewegingen en stand van de onderkaak, de schedel en nek, en hele romp zijn bepalend voor spanning op de tong. Via de slokdarm hebben zelfs de maag en het middenrif invloed op de kaak en de tong.

De spanning en de motoriek van de lippen en tong zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling en positie van de tanden, voor de ademhaling en de ontwikkeling van de schedel bij de zuigeling. Net als spieren van de nek, de hals en de kaken, kan een overmatige of dysfunctionele spanning op de tong leiden tot klachten van het gebit, de kaak, de stem, de ademhaling (slaap apneu en snurken) maar ook KNO klachten en hoofdpijn.

Alain leerde ons in de vorige modules hoe we een functioneel onderzoek en behandeling kunnen doen van de kaakgewrichten, de kauwspieren, de ademhalingsspieren, de stemspieren en alle gerelateerde structuren. Deze module gingen we daarop verder met het beoordelen van de tanden en occlusie (hoe de tanden in elkaar vallen), de tong en een check up van de bovenste luchtwegen.

De behandeling van slaap apneu (snurken, soms zelfs zo erg dat de ademhaling tijdelijk stil valt) en orthodontische klachten is het beste multi disciplinair: de orthodontist, KNO arts, logopedist en osteopaat kunnen elkaar goed ondersteunen. De osteopaat zorgt ervoor dat alle structuren die een invloed kunnen hebben op de positionering van het hoofd, de schouders, borstkas, kaak en tong vrij kunnen bewegen en dat overmatige spanning afneemt. Bewegingsstoornissen van de kaak, de tong, de slokdarm en de bovenste nekwervels kunnen ervoor zorgen dat de bovenste luchtwegen niet ten alle tijde open staan, waardoor ademhalingsproblemen optreden. Bijkomend advies op vlak van hoofdhouding en kussengebruik tijdens de slaap en evt. het gebruik van een snurkbeugel helpen de klachten af te nemen.

Orthodontische afwijkingen kunnen een grote impact hebben op de rest van het lichaam. Een getraind osteopaat kan deze herkennen en wanneer nodig doorverwijzen.

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.