085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus ‘gastro intestinale dynamica en viscerale osteopathie’ met de osteopathische wetenschapper George Finet

12 februari 2014

Cursus ‘gastro intestinale dynamica en viscerale osteopathie’ met de osteopathische wetenschapper George Finet

Van 6 tot 8 februari volgde Rutger wederom een driedaagse cursus in Hoeven (Brabant) over de beweeglijkheid van het middenrif en de organen en de druk in de buikholte. 

Deze cursus werd, net als module één, gegeven door een Franse osteopaat en wetenschapper, die de wetenschap hoog in het vaandel heeft staan. Zoals reeds eerder vermeld, heeft hij samen met een collega een boek geschreven waarin ze een samenvatting hebben gemaakt van hun wetenschappelijke onderzoeken. Ze hebben daarin tevens de resultaten van meer dan 150 andere wetenschappelijke studies uit toptijdschriften samengevat. Ook hebben ze een dvd gemaakt met tal van videoclips over de beweeglijkheid van organen. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen de effectiviteit van osteopathische technieken aan. George Finet en Christian Williame zijn twee osteopaten die de wetenschap achter de osteopathie enorm vooruit helpen. Rutger is blij dat hij van beide wetenschappers drie dagen een cursus heeft bijgewoond. 

Tijdens module twee van deze cursus werd er wat minder ingegaan op de wetenschappelijke informatie achter de technieken dan de vorige keer en werd er juist meer ingegaan op de praktische kant. Vele onderzoek- en behandeltechnieken werden getoond en ingeoefend. De  vorige keer lag het accent voornamelijk op de lever, de milt, de alvleesklier en de nier. Deze keer werd er vooral aandacht besteed aan de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Ook werd er uitgebreid ingegaan op hoe deze onderzoek- en behandeltechnieken geïntegreerd kunnen worden in het osteopathisch consult.

Module twee van deze cursus was wederom zinvol en de opgedane kennis en kunde zal ingezet worden bij velerlei soorten klachten, waaronder nekklachten, rugklachten, oprispingen, reflux, obstipatie, diarree enzovoort…

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.