085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus over de kaak en het kauwsysteem, door Alain Piron.

07 oktober 2013

Cursus over de kaak en het kauwsysteem, door Alain Piron.

Van 3-5 oktober volgde Anne-Ruurd de vervolgcursus van Alain Piron, ditmaal over het kauwsysteem en de stem. (zie ook voorgaand nieuws: cursus over het halsgebied).

Mensen lopen soms stad en land af om de oorzaak van hun hoofd- of nekpijn, kaakklachten of oorsuizen (en vele gerelateerde aandoeningen) te vinden. Cursusleider Alain Piron werkt als osteopaat in een specialistisch centrum in Luik, waar diverse disciplines samenwerken om klachten te verhelpen in het hoofd-halsgebied. Dit kunnen pijnklachten zijn, zoals nekpijn, hoofdpijn, pijn bij het slikken, aangezichtspijn of pijn in het kaakgewricht, maar ook allerlei andere klachten zoals orthodontische problemen, reflux van maagzuur, klachten aan de ademhaling (slaapapneu), sinusitis (bijholte ontstekingen), oorsuizen en klachten aan de stem bij zangers of sprekers.

Bovengaande klachten hebben vaak met elkaar te maken, omdat bij functies zoals kauwen, slikken, ademhalen, spreken of zingen en bewegingen maken met het hoofd, dezelfde structuren betrokken zijn. In het specialistische centrum in Luik buigen orthodontisten, gnathologen, tandartsen, logopedisten en fysiotherapeuten zich samen over dergelijke problematiek. Alain Piron speelt als osteopaat een belangrijke rol in dit team, omdat hij als osteopaat kijkt naar de beweeglijkheid van de samenwerkende structuren, zoals de slokdarm, de larynx (de kraakbenige structuren in de hals), de spieren van de nek, hals, mondbodem, de tong, de kaakspieren en het middenrif.

In deel 1 van deze cursus leerden we bovenstaande structuren te testen en behandelen. Nu in deel 2 richtten we ons voornamelijk op het ontstaan en behandelen van klachten aan het kaakgewricht en de kauwspieren.

Problemen in de bewegingen van de kaak, kunnen leiden tot een verstoorde occlusie (het netjes op elkaar passen van de tanden en kiezen), met problemen van de tanden tot gevolg. Hierin kan osteopathie een mooie aanvullende rol spelen bij de behandeling van orthodontische problemen en kaakklachten.

Ook gingen we in dieper detail in op het maken van stemgeluid. Hiervoor is een goede functie van het ademhalingssysteem nodig, een goede functie van alle structuren in het keelgebied, maar ook van de holtes bóven de stembanden, die zorgen voor resonantie van het geluid. De vorm van deze holtes (keel/neus en mondholte) is o.a. afhankelijk van de bewegingen van de tong, de kaak en de structuren in de hals.

Alain Piron sloot de drie-daagse af met een behandeling van een operazangeres. Sinds dat ze een whiplash had opgelopen moest ze gaan forceren om hogere tonen te kunnen halen. Hij stelde diverse problemen vast: een verstoorde balans tussen de borst- en buikademhaling, een probleem in de bezenuwing van de stembanden, en als laatste een asymmetrische spanning op de mondbodem en de larynx. De juiste training door een logopediste op vlak van stemgebruik en ademhaling, samen met behandeling van deze problemen door een osteopaat zullen verbetering moeten gaan opleveren.

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.