085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Pieter en Anne-Ruurd volgden cursus in chiropractische manipulaties

23 mei 2017

Pieter en Anne-Ruurd volgden cursus in chiropractische manipulaties

In februari 2017 gingen Pieter en Anne-Ruurd naar Antwerpen om te leren van een Italiaanse chiropractor. Chiropractoren en osteopaten werken allebeide op de wervelkolom. Er zijn daarbij raakvlakken en verschillen. Deze cursus had als doel om van elkaar te leren.

Hoe meer technieken een therapeut beheerst, hoe beter hij deze kan afstemmen op de specifieke situatie van de patiënt.

Andrea beoefent de methode ‘Gonstead’ , een stroming binnen de chiropractie, waarbij de beoefenaar zeer precies te werk gaat. De visie van Gonstead is dat je de positie van een wervel gaat corrigeren. Een verschil met de osteopathie: want binnen de osteopathie gaat het ons om de mobiliteit. In beide beroepen zijn we van mening dat je wel zeer nauwkeurig moet vaststellen hoe de wervel gefixeerd zit. We proberen een zo nauwkeurig mogelijke 3-dimensionale correctie uit te voeren. We onderzoeken dus welke richting een wervel wel, en niet goed uit kan bewegen. De beweging die niet goed gaat, gaan we corrigeren.

De ‘Gonstead-chiropactor’ maakt bij het eerste consult ook een röntgen opname van de wervelkolom en legt dit naast zijn manuele onderzoek. Vervolgens bepaalt hij welke wervel het meest dominante probleem vormt. Er zijn vaak meerdere blokkades te vinden, maar dat zijn vaak compensaties op het oorspronkelijke probleem. Met een zeer korte en snelle techniek wordt de correctie uitgevoerd. De focus bij deze technieken lag met name op het corrigeren van problemen binnen de tussenwervelschijf; een voor ons vernieuwende en interessante opvatting.

Het ondergaan van de manipulatietechniek van deze chiropractor was erg aangenaam. Als patiënt ervaar je geen ‘voorspanning’ of pijn. De behandelaar gebruikt een zeer korte hefboom, waardoor omliggende weefsels niet opgerekt worden.

We hebben de cursus als zeer nuttig ervaren. Het heeft ons meer tools gegeven om het bekken en de wervelkolom nog beter te kunnen behandelen. “If your only tool is a hammer, every problem looks like a nail”. Hoe meer technieken een therapeut beheerst, hoe beter hij deze kan afstemmen op de specifieke situatie van de patiënt.

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.