085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Afronding opleiding orthomoleculaire voeding en suppletie Rutger Veneklaas

20 juni 2014

Afronding opleiding orthomoleculaire voeding en suppletie Rutger Veneklaas

Waar Anne-Ruurd in een eerder stadium al zijn opleiding orthomoleculaire geneeskunde afrondde, heeft nu ook Rutger een diploma in de orthomoleculaire voeding en suppletie. De orthomoleculaire geneeskunde is erop gericht het lichaam te voorzien van alle benodigde voedingstoffen om optimaal te kunnen functioneren. Het woord ‘voedingspatroon’ is hierbij een betere woordkeuze dan ‘dieet.’ De intentie is nl. om het lichaam permanent te blijven voeden en opbouwen d.m.v. de juiste voedingstoffen in de juiste samenstelling.

De juiste bronnen kiezen qua koolhydraten en eiwitten, maar vooral ook voldoende goede vetten, vitamines en mineralen consumeren is belangrijk! Hierbij kijken we regelmatig terug naar de oermens en zijn voeding. De primitieve mens was een jager die de hele dag bewoog. Hij at voornamelijk knollen, bladeren, planten, zaden, bessen, eieren en af en toe vlees of vis. En dit alles zo vers mogelijk. We doen er goed aan om meer die kant op te groeien qua voedingspatroon; dit zijn we als mens immers altijd gewend geweest te verteren, in tegenstelling tot de vele bewerkte producten die tegenwoordig in de supermarkt liggen.

Het dagelijks innemen van supplementen is overigens ook een wijze keuze. Onder andere omdat er tegenwoordig veel minder vitamines en mineralen in groenten zitten (bewerking voedsel o.a.) dan zo’n 50 jaar geleden, en er wel een grotere behoefte is daaraan (i.v.m. een grotere vervuiling, meer stress enzovoort), is suppletie in principe voor iedereen aan te raden. U kunt hierbij denken aan visolie, multivitamine, magnesium enzovoort. Een goede levensstijl qua voeding is de basis, extra suppletie daarbij zal de gezondheid nog verder verbeteren.

Een orthomoleculaire voedingspatroon gaat dus verder dan het elimineren van kant-en-klaar maaltijden, gefrituurde snacks en suiker. Met een orthomoleculair voedingspatroon wordt er onder meer gestreefd naar een evenwicht op het zuur-base niveau, op het hormonale vlak, op het niveau van de neurotransmitters, de darmflora, het immuunsysteem en de bloedsuikerspiegel. Dit alles dus door de juiste bronnen qua voedingstoffen te kiezen in de juiste samenstelling. Bij voorkeur kiest u daarbij voor biologische voeding, seizoensproducten en kwaliteitsvoedsel, maar uiteraard blijft dat altijd een persoonlijke keus. Hiermee kunt u een optimaal lichamelijk evenwicht en energiebalans bereiken. Hiervan gaat een curatieve (herstellende) maar ook sterk preventieve werking uit! Gezondheid is immers meer dan de afwezigheid van ziekte! Ook voor mensen zonder klachten is dit voedingspatroon dus aan te raden!
 Velerlei ziekten houden overigens in zekere mate verband met onze voedingswijze en stressfactoren. Voorbeelden hiervan zijn diabetes, artritis, reuma, spastische darm, kanker enzovoort. Ziekte is de laatste fase van een neergaande gezondheidstoestand. De eerste waarschuwingen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, gebrek aan energie, geïrriteerdheid, ontstekingsgevoeligheid, maag- en darmstoornissen enzovoort. In de osteopathiepraktijk komen we regelmatig dergelijke symptomen tegen. Wij helpen u daar graag bij d.m.v. voeding, om uw gezondheid te herwinnen, te verbeteren, en te onderhouden.

Vaak zien mensen op tegen een verandering van het voedingspatroon; dit kost immers tijd, geld en energie. Maar het is het dubbel en dwars waard!

Rutger is blij dat hij nu ook op dit gebied mensen kan ondersteunen op weg naar een vitaler leven.

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.