085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus Barral ”nieuwe technieken van de wervelkolom”

12 januari 2015

Cursus Barral ”nieuwe technieken van de wervelkolom”

Zoals op onze site te lezen is volgen wij regelmatig bijscholingen om onze vakkennis te behouden, te verbreden en te verdiepen.

Geweldig om van zo'n meester te mogen leren.

Van 8 t/m 10 januari volgde Anne-Ruurd wederom een cursus bij Jean-Pierre Barral. Barral heeft zo’n 45 jaar ervaring als osteopaat en heeft in zijn carrière geweldige bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van ons vak. Barral voerde talloze dissecties uit in de snijzaal, waardoor hij ons vak kon verfijnen en talloze technieken ontwikkelde, zoals ook op de inwendige organen (viscerale osteopathie). Tevens is hij auteur van diverse boeken, voor zowel de professional als de leek. Geweldig om van zo’n meester te mogen leren.

Het verfijnen van de behandeling van de wervelkolom

Deze cursus was gericht op het verfijnen van de behandeling van de wervelkolom in al haar facetten. “Een goede osteopaat moet zeer verfijnd en precies kunnen werken” aldus Barral. Naast nieuwe, zeer zachte technieken op de wervels van de nek, boven en onderrug en de ribben, leerde hij ons tijdens deze dagen ook technieken op zeer kleine structuren; zoals kleine zenuwtjes of bloedvaatjes die nek- of hoofdpijn of duizeligheid kunnen geven als ze in de verdrukking komen. Bij therapie-resistente klachten is het belangrijk om ook dergelijke kleine structuren te kunnen onderzoeken en behandelen om alsnog klachtenvrij te kunnen raken. Dit bewijst maar weer eens dat we nooit uitgeleerd zullen zijn in ons vak!

Een goede osteopaat moet zeer verfijnd en precies kunnen werken

Ook kwamen nieuwe technieken aan bod die zeer behulpzaam kunnen zijn bij het behandelen van problemen van de tussenwervelschijf, zoals bij een hernia of ‘bulging disc’. Kenmerkend aan de technieken van Barral is dat ze voor de patiënt zeer comfortabel zijn; er wordt niets geforceerd.

Het behandelen van enkele organen kwam ook aan bod

Ook het behandelen van enkele organen zoals de lever, nieren en urinewegen kwam aan bod, in relatie tot rugklachten. Bij lage rugklachten mag een osteopaat nooit vergeten de linker nier te onderzoeken, aangezien de adertjes van de gewrichten, spieren en tussenwervelschijven van de lendenwervels aan de linker zijde uitmonden in de grote ader van de linker nier (voor de geïnteresseerde professional: via de vena lumbalis ascendens sinistra vindt drainage van de onderrug plaats in de linker vena renalis die op zijn beurt afvoert naar de vena cava inferior). Met andere woorden: als de linker nier in zijn loge gefixeerd is geraakt, dan voeren ontstekingsstofjes niet goed weg uit de onderrug, wat daar tot blijvende klachten kan leiden.

De vorige cursus van Barral in 2013 heeft bijgedragen aan het nog efficiënter behandelen van klachten van de schouder, bekken/heup  en de knie. Met deze afgelopen cursus heb ik nieuwe tools, inzichten en handvaten gekregen om wervelkolomgerelateerde klachten nog weer beter te kunnen behandelen!

NB: in februari hebben we in praktijk een oefendag georganiseerd, waarbij de osteopaten van OsteoVitaal elkaar bij zullen scholen a.d.h.v. gevolgde cursussen.

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.