085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus bij complexe, therapie-resistente klachten

07 februari 2017

Cursus bij complexe, therapie-resistente klachten

Docent Philip van Caille is een zeer ervaren osteopaat, werkende in Zwitserland. De nascholingsmodules ‘Silver Bullets’ die hij geeft hebben als doel om de cursist meer tools in handen te geven om therapie-resistente klachten te behandelen.

De 'magic bullet' bestaat niet, maar de 'silver bullet' wel

Een zogenaamde ‘magic bullet’ (oplossing voor elk probleem, dat altijd werkt) is een utopie: het bestaat niet. De term ’silver bullet’ duidt echter op een therapeutische strategie die vaak werkzaam is. Voor ons als osteopaten en vooral ook voor de mensen die ons bezoeken is het belangrijk om te beseffen dat er soms vele componenten aan een klacht verbonden kunnen zijn, zeker wanneer de klacht hardnekkig blijkt, ofwel ‘resistent’ is voor behandelingen door een arts, fysiotherapeut of welke therapie dan ook.

De eerste component waar we als osteopaat naar kijken zijn ‘mechanische conflicten’ in het lichaam: bewegingsbeperkingen die zorgen voor een gestoorde mechanica of afgenomen circulatie in het gebied van de klacht. Echter, onderliggend kunnen biochemische, psycho-emotionele of misschien wel energetische factoren ervoor zorgen dat je pijnlijke weefsels zich niet kunnen herstellen. De eerste module ging over het behandelen van ‘posttraumatische problemen’ die een blijvende dysfunctie in het autonome zenuwstelsel kunnen achterlaten. De tweede module richtte zich op het behandelen van problemen in de biochemie in het lichaam: het zuur-basen evenwicht, ontsteking en het functioneren van de lever, darmen en het lymfesysteem ten behoeve van een gezond bindweefsel.

Lees meer over de inhoud van de cursus in de blogpost: Het bindweefsel, trauma’s en verzuring

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.