Afspraak maken

NRO, NOF en NVO

OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.

Tips en advies

Lees hier ons blog
OsteoVitaal Logo

Bindweefsel en therapie

Bindweefsel is hot: fascia en bindweefseltherapie-cursussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat in de osteopathie al sinds jaar en dag wordt gezegd, krijgt nu ondersteuning vanuit ‘reguliere’ hoek: het bindweefsel is een vergeten orgaan en is enorm belangrijk voor de gezondheid.

Het bindweefsel is een vergeten orgaan en is enorm belangrijk voor de gezondhei

Bindweefsel is weefsel dat rondom en tussen andere weefsels zoals spieren en organen ligt: het is een soort ‘opvulling’ van de lege ruimtes. En daarmee is het heel belangrijk voor de communicatie tussen weefsels en organen. Het bindweefsel bevat veel zenuwen en bloedvaten, waarlangs het communiceert. Bloedvaten transporteren hormonen en immuuncellen, en zenuwen zijn soort telefoonkabeltjes, waarmee het bindweefsel de hersenen op de hoogte brengen van de actuele toestand van het weefsel.

Zelf je rug soepel en sterk houden

Als er littekens of verklevingen in bindweefsel zijn opgetreden door trauma of ontstekingen kan dit dus zorgen voor een verstoorde communicatie tussen cellen en een slechtere doorbloeding van die regio. Uit onderzoek is gebleken dat de grote bindweefselplaat thv de onderrug belangrijk is voor het ‘houding en bewegingsgevoel’. Als deze structuur niet goed glijdt, krijgt de persoon minder controle over zijn kleine rugspieren. Omgekeerd is het zo, dat als iemand zwakke rugspieren heeft, deze bindweefselplaat stugger en dikker wordt om zo wat stevigheid over te nemen. Zelf je rug soepel en sterk houden werkt dus ook preventief tegen bindweefselverharding.

Het verspreiden van inwerkende krachten

Het bindweefsel is ook enorm goed in het verspreiden van inwerkende krachten, zodat er geen ‘puntbelasting’ ontstaat. Als je je enkel verzwikt ontstaat er wat (micro)schade in de banden en het bindweefsel, waardoor er een ontstekingsreactie optreedt. Vaak blokkeren er ook 1 of meerdere gewrichten in het spronggewricht, wat spanning op de omgevende banden, bindweefsel en pezen zet. Het bindweefsel verspreidt deze krachten langs het kuitbeen naar de knie en via de hamstrings naar de onderrug. Hierdoor wordt de klap eigenlijk verdeeld over de hele bewegingsketen. Dat is mooi, maar kan ook zorgen voor rugklachten, jaren na de enkelverstuiking. Problemen ter hoogte van het bekken of in de borst- of buikholte kunnen op deze manier oorzaak zijn van schouder, rug of nekklachten.

Wat kan de osteopaat doen?

Een osteopaat is getraind om met zijn handen zulke spanningen waar te nemen en bij de oorzaak op te lossen. Hierdoor kan het bindweefsel weer vrij bewegen, verbetert de doorbloeding en celcommunicatie en neemt de spanning op het lichaam af.