Afspraak maken

NRO, NOF en NVO

OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.

OsteoVitaal Logo

Hessel Turkstra

Hessel is in 2017 afgestudeerd als osteopaat. Met dertig jaar ervaring als sportfysiotherapeut en manueel-therapeut is de osteopathie nu "de kers op de taart" én een grote uitdaging. Bijzondere affiniteit heeft hij met het behandelen van sporters, baby's en mensen die stotteren.

Stotteren en osteopathie

Over stotteren en osteopathie heb ik mijn afstudeerthesis gemaakt. Zelf heb ik vroeger ernstig gestotterd, gelukkig heb ik dit volledig onder controle gekregen. In mijn werk als osteopaat zou ik graag energie willen steken in het helpen van mensen die stotteren. Bij de meeste stottertherapieën wordt vooral aandacht gegeven aan het spreken zelf. Als osteopaat behandel ik alle onderdelen in het lichaam die te maken hebben met het spreken. Als deze onderdelen goed harmonisch samenwerken kan het spreken al een stuk gemakkelijker gaan. Ik behandel hierbij dan vooral het middenrif, het strottenhoofd en alle relevante lichaamsdelen die een rol spelen bij vloeiend spreken.

Osteopathie bij baby's

Osteopaten kunnen veel betekenen voor huilbaby's.

Het behandelen van baby's is enorm dankbaar werk. Osteopaten kunnen veel betekenen voor huilbaby's met problemen in de ontlasting, het opgeven van maagzuur, niet goed kunnen drinken en scheefgroei van de schedel. Als vader van twee opgroeiende dochters word ik misschien wel extra blij als ik door een osteopatische behandeling bij kinderen in een vroeg stadium veel problemen kan oplossen.

Lees meer over osteopathie bij baby's

Sporten zit in mijn bloed

In tennis, basketbal, triatlon en windsurfen heb ik veel energie en tijd gestoken. Windsurfen is tot op heden mijn passie gebleven. Iedere vrije windrijke dag ben ik op het water te vinden.

Met een osteopatische behandeling ga je veel verder dan het behandelen van de blessure alleen.

Sporters heb ik, binnen mijn fysiotherapeutische werk, in de afgelopen dertig jaar veel gezien. Dat blessures bij sporters vaak terugkomen en andere blessures kunnen uitlokken is osteopatisch goed te verklaren. Met een osteopatische behandeling ga je veel verder dan het behandelen van de blessure alleen. Bij een sportblessure is het lichaam flink uit balans geraakt en is het niet voldoende dat iemand weer pijnvrij op het sportveld kan staan. Het komt vaak voor dat dezelfde blessure of een andere blessure terugkeert.

Het is net als met een auto die een zachte linker voorband heeft, deze auto trekt naar dan naar links. Geen probleem; dan sturen we gewoon wat extra naar rechts om de auto goed op de weg te houden. Dit kost energie en gaat ten koste van andere delen van de auto die extra slijten door het continu bijsturen.

Zo is het ook bij sporters. Sporters geven niet snel op en sturen continu bij. Valpartijtje, botsing, uitglijder en gewoon weer doorgaan, tot dat bijvoorbeeld die hamstring aan de achterkant van het bovenbeen kapot gaat. De osteopaat zorgt dan met de behandeling dat de hamstring weer optimaal kan genezen en dat de trekkrachten hierop in balans zijn. Voeten, knieën, heupen en de hele rug moeten hierbij allemaal vrij kunnen bewegen.

Bij ons eigen sportende lichaam vergeten we wel eens dat een goede trainingsbalans, stressvermindering, goed slapen en gezond eten belangrijk is. Doen we dit niet dan kan dit eerder tot blessures leiden. De osteopaat kan in al deze facetten helpen om blessures snel en duurzaam te genezen.

Lees meer over osteopathie bij sporters

Nu als osteopaat in Heerenveen en Oenkerk

Mijn eerste jaren als fysiotherapeut werkte ik in Zwitserland in een ziekenhuis bij de Flumserberg, in de winter een bekend wintersportoord. Alle revalidatie die te maken had met de vele ski-ongevallen deden we daar. Terug in Nederland ben ik een fysiotherapiepraktijk begonnen in Oenkerk met de nadruk op sportfysiotherapie en manuele therapie. Nu werk ik als osteopaat in Heerenveen en Oenkerk. Heerenveen het sporteldorado van Friesland. Oentsjerk mijn vertrouwde werkomgeving.

Afgeronde bij- en nascholingen

Kinderosteopatie
Instituut: Panta Rhei