085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Over OsteoVitaal / 

Pieter Holvast

Pieter Holvast

Osteopaat in Dokkum

Pieter Holvast Osteopaat OsteoVitaal

Pieter is afgestudeerd en begonnen als osteopaat in 2015. In 2016 opende hij de tweede vestiging van OsteoVitaal in Friesland, namelijk in Dokkum.

Werkzaam op locatie: Dokkum.
Meteen een afspraak maken met Pieter.

Het menselijk lichaam heeft mij altijd al enorm gefascineerd. Op jonge leeftijd heb ik langdurig op hoog niveau getennist. Hierdoor werd mij duidelijk hoe belangrijk het is dat alle facetten van beweging goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Zeker om op een hoog niveau te kunnen presteren en vrij te blijven van klachten. Dit is ook de reden dat ik in 2004 begon met de opleiding Fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen.

De opleiding tot fysiotherapeut rondde ik in 2008 af. Hier deed ik veel medische kennis op over het menselijk lichaam, pathologieën en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Mijn thesis ging over schouderklachten en de wetenschappelijke onderbouwing van de klinische testen. Tijdens deze opleiding behaalde ik ook de diploma’s sport- en fitnessinstructeur.

Ik werd steeds enthousiaster in het bekijken van klachten en de mens als een geheel.

Na het afstuderen als fysiotherapeut ging ik meteen aan het werk in een particuliere (eerstelijns) praktijk. Ik merkte hier al snel hoe beperkt mijn ‘gereedschapskist’ met onderzoeks- en behandeltechnieken was. Sterk gemotiveerd door de vraag waarom de ene persoon wel klachten krijgt en de andere niet ging ik op zoek naar antwoorden. Al snel werd mij duidelijk dat veel zaken in het lichaam met elkaar in verbinding staan en alles elkaar beïnvloed. Het belang van het stellen van de juiste diagnose is hierbij essentieel. Ik werd steeds enthousiaster in het bekijken van klachten en de mens als een geheel. Ook merkte ik dat er geen standaardbehandelingen zijn, maar dat dit per individu en klacht onderzocht en bekeken dient te worden. Mijn drang om hier meer mee te kunnen resulteerde erin dat ik me inschreef voor de osteopathie opleiding van de International Academy of Osteopathy (IAO) in Gent.

Door de osteopathische manier van denken ging er een wereld voor mij open. Op de opleiding werd veel dieper ingegaan op de anatomie, fysiologie, pathologie en biomechanica. Dit was waar ik naar had gezocht. Mijn grote passie voor dit vak groeide en groeide (en dat doet het nog elke dag). Op zoek naar de primaire bron van de klachten. Het wetenschappelijke artikel wat ik schreef voor het behalen van mijn D.O. (Degree in Osteopathy) ging over de relatie tussen hoog cervicale mobiliteit (de beweeglijkheid van de bovenste nekwervels) in relatie tot de mondopening.

Mede door mijn ervaring als fysiotherapeut en sport- en fitnessinstructeur weet ik dat het oplossen van klachten niet altijd door training te realiseren is. Vanuit de osteopathische visie is een optimale beweeglijkheid/mobiliteit essentieel voor gezonde en pijnvrije spieren, gewrichten, zenuwen en organen. Voeding en leefstijl spelen hierbij ook een belangrijke rol. De uitspraak van de grondlegger van de osteopathie, Andrew Taylor Still, spreekt mij dan ook erg aan. Een van zijn uitspraken is: “Find it, fix it, leave it alone”. Vind het probleem, verhelp het, en geef het lichaam daarna de tijd voor herstel.

Pieter is geregistreerd als osteopaat D.O.-M.R.O. bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO).

Ervaring

Tijdens mijn vijfjarige opleiding tot osteopaat, heb ik steeds gewerkt als fysiotherapeut. In mijn werk was ik in de gelegenheid mijn osteopathische technieken te trainen en te verbeteren. De ervaring die ik hierbij heb opgedaan heb ik als zeer waardevol ervaren. Vanwege de plezierige leefomgeving in het noorden van Nederland, heb ik besloten hier te blijven wonen en opende ik onze vestiging in Dokkum.

De drang om steeds meer te leren van het menselijk lichaam en hoe de verschillende systemen op elkaar inwerken deed me besluiten om in 2016 te starten met de opleiding ‘Integrated Techniques’ aan het ‘Institute for integrated techniques’ in Antwerpen.

We streven altijd naar de meest effectieve aanpak van uw klachten en zullen samenwerken met en doorverwijzen naar andere disciplines als dit nodig is. Dit omdat een multidisciplinaire aanpak van klachten effectief kan zijn.

Osteopathie bij hoofdpijn

Bij- en nascholingen

Cursus Osteopathie bij (bed)plasproblematiek

Docenten: Jan Willem van Capelle, Robbert Derksen, Hans Netten

Opleiding ‘Integrated Techniques’ aan het ‘Institute for integrated techniques’

Docenten: Dhr. F.L.M. de Bakker, Mevr. G. Koutstaal.