OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.
OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.
Het wordt geclassificeerd als bekkenpijn of als bekkeninstabiliteit.
Tijdens de zwangerschap kan dit komen doordat hormonale veranderingen zorgen voor verslapping van de gewrichtsbanden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de foetus, wat vooral handig is bij de geboorte. Het heiligbeen of één van de bekkenhelften kan door deze extra speling echter gaan draaien waardoor er pijn ontstaat in één of beide billen en soms zelfs het schaambeen.
Deze klacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, ook bij niet-zwangere vrouwen. Verzwakking van de diepe buikspieren (transversus abdominus), de bekkenbodem en de diepe rugspieren (multifidi) zijn risicofacoren. Deze spieren zijn belangrijk bij het handhaven van de stabiliteit van de bekkengordel. Als deze vermindert, dan gaan de bilspieren aanspannen, om het bekken en het heiligbeen bij elkaar te houden. De bilspieren zijn echter gemaakt voor korte krachtsexplosies, zoals bij rennen of traplopen en zijn niet geschikt om continu aangespannen te blijven. Pijnlijke triggerpoints in de bilspier(en) zijn dan uiteindelijk het gevolg.
Het hele lichaam wordt onderzocht om ook gerelateerde bewegingsproblemen te verhelpen.
De osteopaat zal helpen de bewegingsassen van het heiligbeen en het bekken te herstellen: deze raken vaak gefixeerd in een bepaalde positie. Het hele lichaam wordt onderzocht om ook gerelateerde bewegingsproblemen (bijvoorbeeld thv de voet of de rug) te verhelpen. Verklevingen tengevolge van operaties in de onderbuik, zoals bijvoorbeeld na een blindedarmontsteking, blaas of baarmoederverzakking (of na het helemaal verwijderen van de baarmoeder) zijn vaak onderdeel van het probleem. Bij veel vrouwen is de bekkenbodem ingeknipt of ingescheurd geweest na de bevalling. Ook dit geeft een andere krachtsverdeling op de hele bekkengordel.
Soms is het daarna nog nodig om oefeningen te doen om de buik, rug en bekkenbodemspieren te versterken: hierdoor krijgen de bilspieren weer rust. Hier kan de osteopaat u in adviseren. Als een intensief oefenprogramma nodig blijkt zal hij doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Ook triggerpoint behandeling met dry-needling kan een goede aanvulling op de therapie zijn.
Lees meer over os
Wat is osteopathie
Voor wie is osteopathie geschikt
Bij welke klachten