Afspraak maken

NRO, NOF en NVO

OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.

Tips en advies

Lees hier ons blog
OsteoVitaal Logo
Tips en adviezen / 13 februari 2017 door Anne-Ruurd Hoogeveen

Het bindweefsel, trauma’s en verzuring

Psycho-emotionele factoren (door bvb onopgeloste problemen of aanhoudende stress op het werk) of trauma’s kunnen verantwoordelijk zijn voor een blokkering van je zenuwstelsel in ‘vecht-vlucht-gedrag’.

Zolang een zebra aan het rennen is voor een leeuw, kan zijn lichaam niet herstellen van een eventuele blessure: eerst overleven! Evenmin zal de zebra goed kunnen slapen, of zijn maaltijd goed kunnen verwerken zolang hij nog op de vlucht is. Het gevaar moet eerst geweken zijn voordat zijn zenuwstelsel kan kalmeren.

De post-traumatische belastingstoornis bij de mens

Zolang het trauma nog op de achtergrond speelt kun je niet fysiek herstellen van een blessure.

Een mens kan, in tegenstelling tot een dier soms jarenlang in vecht-vluchtgedrag geblokkeerd zitten, ook al is het gevaar allang verdwenen. We noemen dit dan een post-traumatische belastingsstoornis. Zolang het trauma nog op de achtergrond speelt kun je niet fysiek herstellen van een blessure die ogenschijnlijk niets met het trauma te maken heeft gehad. Dit heeft te maken met ons autonome zenuwstelsel. Het zogenaamde ‘parasympatische’ zenuwstelsel is verantwoordelijk voor herstelprocessen in het lichaam. Het is actief wanneer wij hebben gegeten, of liggen te slapen. Trauma’s die op de achtergrond nog actief zijn activeren de tegenhanger; het ‘orthosympatische zenuwstelsel’, dat je in staat van vechten of vluchten stelt. Het orthosympatische zenuwstelsel verhoogt je hartslag en spierspanning.

Wanneer je ligt te slapen maken je lymfevaten je organen en hersenen ‘schoon’ en ze reinigen het bindweefsel.

Langdurige activiteit van je orthosympatische zenuwstelsel brengt je lichaam in een toestand van ‘afbraak’. Het maagdarmkanaal gaat minder goed functioneren en je kunt hartkloppingen, slaapproblemen of spierspanningsklachten krijgen. Tandenknarsen en hoofdpijn zijn ook typische symptomen. Het kalmerende deel van ons zenuwstelsel is té weinig actief. Dit parasympatische deel bestuurt ook ons lymfe systeem. Wanneer we bewegen pompen onze spieren het lymfe rond, maar wanneer we in rust zijn moeten de lymfevaten zélf samenknijpen, onder invloed van de parasympaticus. Wanneer je ligt te slapen maken je lymfevaten je organen en hersenen ‘schoon’ en ze reinigen het bindweefsel. Tenzij dit deel van het zenuwstelsel chronisch geremd wordt.

Biochemische factoren en de kwaliteit van je bindweefsel

Ook biochemische factoren zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van je bindweefsel. Wanneer je lever, nieren, darmen, longen en lymfesysteem goed functioneren, blijft je bindweefsel gezond. Zowel van binnenuit als van buitenaf worden we de hele dag door ‘besmet’ met gifstoffen. Denk bijvoorbeeld aan uitlaatgassen, pesticiden op ons groente en fruit, smaakversterkers in onze voeding, aluminium en parabenen in cosmetica en BPA in plastics, krantenpapier en blikvoer. Deze stoffen zijn deels te mijden. Maar ook in ons lichaam ontstaan schadelijke, soms kankerverwekkende stoffen. Vooral in de lever en de darm: denk bijvoorbeeld aan urinezuur, ammoniak en hormonale afbraakproducten.

In de darm gaat er vaak veel mis, de lever moet dat dan afbreken

In de darm gaat er vaak al veel mis, waardoor er een chronische fermentatie (gisting) in de darm kan optreden. Ongewenste microben gaan ammoniakgas produceren, dat zeer schadelijk is voor onze gezondheid. De lever moet afbraakproducten vanuit de darm en de rest van ons lichaam gaan afbreken in wateroplosbare en vetoplosbare stoffen. Vetoplosbare stoffen raken we kwijt via onze galwegen en darmen. Wateroplosbare stoffen komen in het bloed en worden door de nieren (en evt. luchtwegen) uitgescheiden.

Er kunnen veel problemen optreden in de lever, dat voor de afbraak van gifstoffen heel wat voedingsstoffen nodig heeft (die lang niet altijd voldoende voorradig zijn, zoals selenium, omega 3 en zwavelhoudende aminozuren). Wat niet goed afgebroken en uitgescheiden wordt via de nieren, darmen en lever wordt opgeslagen in ons bindweefsel en vetcellen. Het lymfesysteem reinigt ons bindweefsel ’s nachts wanneer ons zenuwstelsel in de ‘herstelstand’ is geschakeld. Bij een posttraumatische belastingsstoornis of een bioritme probleem is dit echter niet het geval.

Stapeling van giftstoffen wanneer ze niet goed kunnen worden uit gescheiden

Als onze darmen, lever en lymfesysteem het niet voor elkaar krijgen om alles goed uit te scheiden, leidt dat tot stapeling van gifstoffen in je bindweefsel. Dit kan een belangrijke reden zijn voor typische ‘verzuringsklachten’ zoals bij fibromyalgie en pseudo-rheumatische klachten. Is het herkenbaar, wanneer er steeds meer pezen of gewrichten in de problemen komen, bijvoorbeeld aan één zijde van je lichaam? Of had je eerst een slijmbeursontsteking aan je rechter schouder en nu ook langzamerhand aan je linker kant? Heb je ‘altijd wel wat’ en kan de dokter maar geen echte ontstekingen vinden? Waarschijnlijk is je bindweefsel van slechte kwaliteit.

Ook migraine is een goed voorbeeld van een verstoorde lever- en darmfunctie.

Wanneer je lichaam toxines gaat uitscheiden over de longen en huid kun je typische klachten als eczeem, psoriasis en astmatische bronchitis krijgen. Ook migraine is een goed voorbeeld van een verstoorde lever- en darmfunctie.

Wat doet de osteopaat?

Specifieke osteopathische behandeling van de borstkas, buikorganen en het middenrif heeft een grote impact op de lymfe-drainage (en dus het bindweefsel) in je lichaam. Het is echter wel belangrijk dat je lymfeklieren en de lever de verhoogde aanvoer van toxines aankunnen. Anders krijg je de typische ‘napijn reactie’ na een manuele behandeling. Met de juiste tips, oefeningen en leefregels kun je je lichaam hierbij helpen!