085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

Verzuring

Verzuring

Veel therapeuten spreken over 'verzuring' wanneer er sprake is van rheumatoide-fibromyalgie achtige klachten van spieren en gewrichten. Tot dusver was het wetenschappelijk gezien nog niet hard te maken, omdat het zuur-base evenwicht namelijk streng gereguleerd wordt door oa. de nieren en de ademhaling. Het vage begrip 'verzuring' krijgt nu langzamerhand een meer fysiologische backup en wetenschappelijke onderbouwing.

Om de pH tussen de 7,35 en 7,45 te houden scheiden de nieren overtollig zuur (H+ ionen) uit. Sommige voedingsmiddelen belasten de nieren meer, omdat ze meer H+ ionen vormen, na opname in de darm. De H+ ionen die niet afgevoerd kunnen worden worden opgeslagen in spieren en bindweefsel, waar ze voor nare klachten kunnen zorgen. Ook osteoporose wordt deels veroorzaakt door een overschot aan H+ ionen. Om dit te bufferen is Calcium en Magnesium nodig, dat opgeslagen ligt in ons botweefsel. Om bufferend te werken, wordt het botweefsel afgebroken, ten gunste van de zuur-base verhouding. Adhv de PRAL-waarde kun je zien of voeding verzurend werkt of base-vormend werkt.

Ook de alvleesklier is een zuur-buffer, doordat het bicarbonaat produceert. De zure voeding uit de maag komt in de 12-vingerige darm, waar het geneutraliseerd wordt door het natriumbicarbonaat in de alvleesklier. Slaagt de alvleesklier er niet goed in om dit zuur te bufferen, dan gaat dit ten koste van de vertering: een opgeblazen buik kan het gevolg zijn. De te zure darminhoud zal vervolgens de darmflora ontregelen. Voordat probiotica en prebiotica goed kunnen werken is het belangrijk eerst de natriumbicarbonaat productie te verbeteren, bijvoorbeeld door meer basische voeding (groenten en fruit) te eten en kalium- en natriumbicarbonaat toe te voegen aan de voeding d.m.v. bijvoorbeeld basisch water (PRAL waarde -18,4).

Eiwitten werken verzurend, maar het is te kort door de bocht om daarom geen eiwitten meer te nemen. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor spieren, en spieren vormen juist weer een zuur-buffer. Het is vooral belangrijk meer base-vormende producten te eten. Ongezonde zuur-vormende producten zoals de koolhydraten in brood, aardappels, pasta en rijst minderen is een verstandig idee. Het doen van (kracht)training is wegens de spiergroei gunstig voor de zuur-base buffer.

Oervoeding blijkt wederom ideaal voor het behouden van een goed zuur-base evenwicht, dus groenten, fruit, bollen, knollen, noten, zaden, vlees en vis!

Lees ook de blog over 'ontsteking, een belangrijke oorzaak in het ontstaan van welvaartsziekten'.

Wat doet de osteopaat?

Lees meer tips en adviezen op ons blog, we schrijven over uiteenlopende onderwerpen rondom gezondheid en vitaliteit.

Vergeet niet deze pagina te delen of er tweet over te schrijven! Wellicht vinden uw volgers het ook interessant!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.