085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Publicaties / 

Column lage rugklachten

Column lage rugklachten

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem onder zowel jong als oud, en vormen een groot aandeel van de problematiek waarvoor mensen hulp zoeken bij een osteopaat. De praktijken van Osteopathie A. Hoogeveen zijn gevestigd in Ureterp en Gorredijk. Hier leest u zijn visie op lage rugpijn.

Lage Rugklachten? Bezoek een osteopaat!

Bij pijn in de lage rug of in de bil zijn er tal van weefsels die de klachten kunnen veroorzaken. Veel problemen zijn afkomstig van spieren of gewrichtskapsels en banden in de lendenwervelkolom of van het zogenaamde 'SI gewricht' tussen het heiligbeen en het bekken. De osteopaat spoort de klachtenstructuur op, waarna hij vervolgens gaat onderzoeken waarom deze structuur in de problemen zit. Een geblokkeerd heiligbeen, bekken of lendenwervel geeft druk- of trekkrachten op het spier-band apparaat waardoor pijnklachten of op den duur zelfs slijtage kan ontstaan. Ook de tussenwervelschijven kunnen enorm belast worden door dergelijke verdraaiingen waardoor soms zelfs maar een minimale beweging nodig is om een hernia te veroorzaken!

Een osteopaat kan, zelfs bij schade aan de tussenwervelschijf of artrose, veel verlichting bieden door het krachtenspel rond de lage rug te balanceren. Hierdoor krijgt het belaste gebied de mogelijkheid zich te herstellen. Wees niet verwonderd als de osteopaat de behandeling start op een afstand van de klacht! De beweeglijkheid van de lage rug wordt namelijk beïnvloed door talloze spierspanningen en bewegingsbeperkingen in het hele lichaam: zo kan het verstuiken van een enkel vele jaren later rugklachten veroorzaken!

Zo klaagde dhr. De Vries over een zeurende pijn rechts onder in de rug, dat vooral 's ochtends bij het wakker worden klachten gaf. Door wat te bewegen verzachtte de pijn, om weer terug te keren na een tijdje stilzitten. Bij nader onderzoek bleek het bekken naar voren gedraaid te staan, waardoor de gewrichtsbanden van het SI gewricht op rek stonden. De oorzaak van de verdraaiing was te herleiden tot een blinde darm operatie dat 5 jaar eerder had plaatsgevonden! Doordat het litteken was gaan verkleven met een spier in de bekkenkam, werd het bekken naar voren gefixeerd waardoor op den duur pijnklachten ontstonden. Na 3 osteopatische behandelingen bleef het bekken vrij bewegen en waren de pijnklachten verdwenen.

Toen zijn tweelingbroer met exact dezelfde pijn dit hoorde, dacht hij; "dat heb ik ook meegemaakt!" en kwam langs voor een consult. Zijn litteken zorgde echter voor weinig problemen. De rek op de gewrichtsbanden werd ditmaal veroorzaakt door een verdraaiing van het heiligbeen. Nader onderzoek wees uit dat deze positie ontstond door een verkorting van de bekkenbodemspieren, tengevolge van een prostaatontsteking dat eerder dat jaar was opgetreden!

Uit deze voorbeelden blijkt dat iedere patiënt uniek is. A. Hoogeveen wil graag uw verhaal horen. Voor een afspraak kunt u bellen met 06 137 846 18. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.osteopathieahoogeveen.nl.