085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Publicaties / 

Column nekpijn en hoofdpijn

Osteopathie bij nekpijn en hoofdpijn

Heeft u last van migraine? Of een drukkende pijn in het hoofd of zelfs achter de ogen? Het gevoel dat de nek 'vast zit' of pijn doet bij het bewegen? Dit zijn slechts een paar uitingen van nek- of hoofdpijnklachten.

De praktijken van Osteopathie A. Hoogeveen zijn gevestigd in Ureterp en Gorredijk. Na zijn sporen in de fysiotherapie te hebben nagelaten heeft hij zich in de osteopathie geschoold om een dieper inzicht te krijgen in de oorsprong van dergelijke klachten.

Met welke klacht u ook komt; bij een osteopaat wordt u altijd van top tot teen grondig onderzocht.

Er zijn verschillende typen hoofdpijn, waarbij 'migraine' en 'spanningshoofdpijn' de best behandelbare vormen zijn voor osteopaten. Ook bij nekklachten kan de pijn van talloze weefsels afkomstig zijn. Met welke klacht u ook komt; bij een osteopaat wordt u altijd van top tot teen grondig onderzocht.

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor alle vormen van hoofdpijn die door een te hoge spierspanning in de nek- of gelaatsspieren wordt veroorzaakt. Deze spanning kan eventueel een uitstralende pijn geven naar het achterhoofd of richting het oor en/of de kaak. Neemt deze spierspanning echter nog meer toe, dan kan de afvoer van het zuurstofarme bloed uit de schedel wat belemmerd raken, waardoor een gevoel van 'stuwing' in het hoofd, ter hoogte van de slapen of achter de ogen optreedt. Bij dergelijke klachten wordt in het osteopatisch onderzoek vaak een gefixeerd gewricht in de nek of van een schedelnaad gevonden.

Bij migraine speelt meestal ook een bijkomstige chemische factor een rol. De aanwezigheid van vrije radicalen in het bloed prikkelt bepaalde gebieden in de hersenstam, waardoor de bloedvaten in de schedel plotseling wijd open worden gezet, hetgeen zorgt voor de hevig bonkende sensatie in de schedel, soms gepaard gaande met het zien van lichtflitsen. De osteopaat probeert hierbij aldus het spijsverteringssysteem en het zenuwstelsel zo optimaal mogelijk te laten werken door bewegingsverliezen van de spijsverteringsorganen en betrokken zenuwen te verhelpen en soms enkele voedingsadviezen te geven.

Osteopathie kenmerkt zich doordat op zoek gegaan wordt naar de oorzaak van de klachten. Het lichaam functioneert als eenheid, en niet als afzonderlijke delen. De nek is bij uitstek een gebied dat onderhevig is aan enorm veel invloeden; zowel van het bewegingsapparaat, de inwendige organen als de schedel en het aangezicht. Een osteopaat stelt bij een consult vast in hoeverre dergelijke invloeden aanwezig zijn en zal daar waar nodig behandelen om het klachtengebied zo gunstig mogelijk te beïnvloeden.

A. Hoogeveen wil graag uw verhaal horen. Voor een afspraak of extra informatie kunt u bellen met 06 137 846 18, of kijk op www.osteopathieahoogeveen.nl