085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Nieuws / 

Cursus: Specific Adjustment Technique (SAT) bij traumatische blokkades (deel 3)

01 december 2019

Cursus: Specific Adjustment Technique (SAT) bij traumatische blokkades (deel 3)

Ronny en Anne-Ruurd volgden in november deel 3 van de cursus Perfection in the management of vertebral adjustment, gegeven door Pau Dalmau. Pau Dalmau is specialist in het behandelen van traumatische blokkeringen in de wervelkolom d.m.v. SAT, zoals bijvoorbeeld bij het whiplash syndroom.

Een aanrijding, val of blessures bij contactsporten kunnen leiden tot fixaties van gewrichten. Binnen de osteopathie spreken we van een blokkade of restrictie indien er een gewrichtje in de wervelkolom niet goed beweegt. Vaak is de beweging van de wervel dan beperkt in één driedimensionale richting, maar kan het prima in een andere richting bewegen. Bij een traumatisch letsel kan een wervel dusdanig geblokkeerd raken dat er geen beweging meer mogelijk is.

SAT is dan een veilige en effectieve techniek om zowel de weke delen als de gewrichten te ‘bevrijden’ vanuit deze geblokkeerde toestand. De techniek oogt explosief en razendsnel. Echter ervaart de patiënt het niet als heel onaangenaam, maar zelfs fijner dan reguliere manipulaties. Het uitvoeren van de techniek gebeurt met de omgevende weke delen in een ontspannen toestand.

Chronische pijn na een mechanisch trauma of aanrijding is echter vaak niet enkel te herleiden tot een enkele blokkade. Wat blijkt bij chronische pijn, is dat er adaptaties in het brein optreden. Het brein probeert de aangedane structuren te beschermen d.m.v. spierspanning, ontsteking en het mijden van beweging (bewegingsangst). Dit noemen we ‘centrale sensitisatie’. In een acute situatie zijn deze adaptaties beschermend. Bij chronische pijn is vaak sprake van een vastgelopen alarm. De schade kan al lang verdwenen zijn. Een belangrijke aanvulling op een manuele behandeling is dat deze centraal neurologische component wordt meegenomen in een leef- en beweeg advies.

Links

Pro Osteo: Perfection in the management of vertebral adjustment
Pau Dalmau

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.