085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

Wat doet een osteopaat bij blaasontsteking?

Wat doet een osteopaat bij blaasontsteking?

De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag of een osteopaat wat kan doen tegen een blaasontsteking. En ja, soms kunnen we goede steun bieden, maar hoe dan?

Bij een blaastontsteking is er in 90% van de gevallen sprake van een infectie van de E-Coli bacterie.

Bij een blaastontsteking is er in 90% van de gevallen sprake van een infectie van de E-Coli bacterie die zich heeft genesteld in de blaaswand en verantwoordelijk is voor de pijn bij het plassen. Deze bacterie komt voor in de darmen en kan via de urine buis omhoog ‘kruipen’ richting de blaas. Ontstaat er op een gegeven moment koorts en  pijn in de flank, dan is de kans groot dat de infectie zich vanuit de blaas omhoog heeft begeven richting de nier. Bij de nier aangekomen kan het een nierbekkenontsteking veroorzaken, met heftige flankpijnen.

Een osteopaat kan soms helpen

Een osteopaat kan soms helpen een infectie te voorkomen, door goed onderzoek te doen of er spanning en bewegingsbeperkingen aanwezig zijn in:

  • het bekken, het schaambeen en de bekkenbodemspieren.
  • de bekkenholte, waar de blaas met ligamenten (verstevigingen in het buikvlies) verbonden is aan het schaambeen, de baarmoeder en het heiligbeen.
  • de urineleiders tussen de nieren en blaas, en de spieren waarover deze ‘buisjes’ lopen.

De urineweg vanaf de blaas naar buiten bevindt zich bij de vrouw net onder het schaambeen. Bij blokkeringen van het bekken of door spanning op het voorste deel van de bekkenbodem kantelt het schaambeen waardoor de urinebuis meer open staat voor infectie. Door het bekken te behandelen en alle spieren en banden die de beweeglijkheid van het bekken nadelig beïnvloeden is de kans kleiner dat de bacteriën in de urineweg terecht komen.

Cranberry

Drink veel water en cranberrysap

Het is belangrijk om veel water en cranberrysap te drinken om de blaas goed leeg te plassen, zodat er geen residu achter blijft. Soms is het uitplassen echter moeilijk doordat de blaaswand onder spanning wordt gehouden door de omgevende ligamenten/bindweefsel of organen. De osteopaat spoort deze bewegingsbeperkingen op en verhelpt ze met manuele technieken.

De osteopaat controleert de bewegingen van de nieren, het middenrif, de darmen, de rugspieren en wervelkolom en urinewegen zelf.

De urinewegen tussen de nieren en de blaas lopen achter de darm en over de diepe rugspieren naar de blaas. Na infectie kunnen hier verklevingen optreden waardoor  flankpijn ook na de infectie (in mildere mate) aanwezig blijft. De osteopaat controleert daarom de bewegingen van de nieren, het middenrif, de darmen, de rugspieren en wervelkolom en urinewegen zelf. Als deze structuren beter bewegen, is tevens een betere doorstroming mogelijk tussen de nieren en de blaas.

Maag darm klachten 2

Naast deze manuele behandeling kan de osteopaat u adviseren over het verbeteren van uw darm- en vaginale flora en het immuunsysteem om het risico op infectie te verminderen. Tevens kunnen orthomoleculaire middelen zoals bijvoorbeeld D-Mannose en Vitamine C een infectie verjagen. D-Mannose is een essentiële suiker dat zich hecht aan de E-Coli bacterie, waardoor deze zich niet aan de blaaswand kan hechten. De juiste dosering en timing is echter bepalend of dit werkzaam zal zijn.

Lees meer over osteopathie

Lees meer tips en adviezen op ons blog, we schrijven over uiteenlopende onderwerpen rondom gezondheid en vitaliteit.

Vergeet niet deze pagina te delen of er tweet over te schrijven! Wellicht vinden uw volgers het ook interessant!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.