085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Voor wie / 

Baby's en kinderen

Osteopathie bij baby's en kinderen

Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het kindje. Als de bevalling erg lang heeft geduurd, of juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van de baby.

Klachten bij baby’s en kinderen zijn vaak uitermate goed te behandelen met osteopathie.

Rondom de bevalling krijgt het kinderlijfje veel uitwendige krachten te verduren. Daarnaast kan de baby klem hebben gezeten, of er zijn noodgrepen aan te pas gekomen zoals een vacuümverlossing of keizersnede. Ook al vóór de geboorte, tijdens de periode in de baarmoeder, kunnen klachten ontstaan. Een osteopaat kan dan op een zachte manier het lichaam van de baby doen ontspannen en zijn natuurlijke bewegingsvrijheid teruggeven. Het resultaat is vaak snel merkbaar!

Veel voorkomende klachten bij baby's

Osteopathie bij baby's

De klachten die osteopaten het meest tegenkomen bij baby’s zijn:

  • Slaapproblemen
  • Problemen met zuigen of slikken
  • Darmkrampjes
  • Langdurig huilen
  • Refluxklachten, 
  • moeite met boeren
  • Voorkeurshouding
  • Astma
  • Eczeem en allergieën
  • Keel-, neus- en oorproblemen

Klachten bij kinderen

Een osteopaat kan ook bij wat oudere kinderen veel klachten verhelpen.

Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkeling door, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal gaat dat goed. Soms komt er, door allerlei oorzaken, een kink in de kabel. Er kunnen pijnklachten ontstaan aan de rug, nek, armen en benen, maar ook buikpijn en hoofdpijn zijn vaak goed te behandelen met osteopathie. Net als bij baby’s kunnen klachten als astma, eczeem of KNO problemen goed begeleid worden met osteopathie. Een osteopaat kan een kind vaak helpen om zich weer lekker in zijn vel te voelen.

Osteopathie bij baby's

Het consult

De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, stelt hij of zij veel vragen: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen welk weefsel bij uw kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is.

Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Er wordt onderzocht of er bewegingsverliezen in het lichaam aanwezig zijn, die het lichaam zelf niet meer herstelt. Uw kind is hierbij in zijn of haar ondergoed waarbij het afwisselend zit, ligt of staat. 

Osteopathie bij baby's

Het is belangrijk dat uw kind zich op zijn gemak voelt tijdens de behandeling. Het is geen probleem als u uw baby helpt zich thuis te voelen door hem tijdens de behandeling te voeden of hem een speentje, een knuffel of een doekje mee te geven.

Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen.

Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op.

De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Tijdens de behandeling worden die delen van het lichaam die niet optimaal bewegen met zachte handgrepen weer beweeglijk gemaakt. Baby’s worden dus nooit gemanipuleerd ("gekraakt")! Meestal voelt de behandeling juist prettig aan. Tussen twee behandelingen kan één tot enkele weken zitten: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Osteopaten werken samen met de reguliere geneeskundige. Dankzij hun opleiding herkennen osteopaten klachten die nader onderzoek vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of de specialist. Als het nodig is, verwijst de osteopaat naar hen door.

Afspraak maken

Een afspraak voor je baby of kind kan je  hier direct online inplannen. Is er op korte termijn geen plek beschikbaar? Neem dan even telefonisch contact met ons op. De kans is groot dat we wel een oplossing vinden.