085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

Bot- en peesproblemen anders bekeken

Bot- en peesproblemen anders bekeken

Als we denken aan de functie van onze botten, dan denken we gauw aan ons vermogen om ons voort te bewegen en aan de mechanische bescherming van onze organen. Deze voordelen mogen we echter pas genieten als voldaan is aan de primaire functies van onze botten: het garanderen van onze directe overleving en voortplanting. Het bot heeft namelijk een dag- en nachtfunctie.

Botten staan in dienst van onze voortplanting, de hersenen en onze stofwisseling.

Onze botten zijn verantwoordelijk voor de productie van het stofje ‘osteocalcine’. Dit stofje zorgt ’s nachts o.i.v. vitamine K voor de botopbouw. Groeipijn bij kinderen komt daarom ‘s nachts voor, als de botten groeien. Echter, overdag wordt osteocalcine gebruikt voor hele andere doeleinden: de botten zijn dan in dienst van onze voortplanting, de hersenen en onze stofwisseling.

Osteocalcine is overdag verantwoordelijk voor o.a. de productie van geslachtshormonen zoals testosteron en luteïniserend hormoon (LH: zorgt voor de eisprong), de aanmaak van insuline in de alvleesklier (voor de glucose huishouding) de productie van bloedstollingsfactoren in de lever en de groei van de hersenen. De botten offeren zich overdag dus op (afbraak) om de directe overleving en voortplanting te kunnen garanderen. Als deze belangrijke functies zijn voltooid, dan mogen de botten ‘s nachts weer opgebouwd worden.

Oorzaken van slechte botopbouw

Als voldaan wordt aan alle voorwaarden, dan wordt de dagelijkse botafbraak altijd opgevolgd door de nachtelijke botopbouw. Er kan echter roet in het eten worden gegooid door diverse oorzaken:

  • een verstoord dag-nacht bioritme, bijvoorbeeld bij slaapgebrek, ploegendiensten of nachtbrakers.
  • nutriëntentekorten zoals vitamine K, D3, calcium en magnesium die nodig zijn voor de botopbouw. 
  • hormonale veranderingen in de overgang: doordat er geen eisprong meer is ontstaat er te weinig progesteron in verhouding tot oestrogenen. Dit zorgt voor botafbraak. Bovendien gaan de botten via osteocalcine zorgen voor de productie van LH: de botten helpen de hypothalamus te zoeken naar een eitje voor de bevruchting: de dagfunctie wordt hyperactief t.o.v. de nachtfunctie! 
  • een verhoogde omzetting (aromatase) van het botversterkende testosteron in oestrogeen in vetcellen. Te veel buikvet leidt dus tot botafbraak. 
  • door vaak te eten: de stimulatie van insuline en leptine zijn prikkels voor botafbraak. 
  • door chronische activiteit van het immuunsysteem (laaggradige ontsteking) ontstaat een insuline resistentie. De botten proberen dit met osteocalcine op te vangen: ze stimuleren de insuline afgifte (botafbraak) en de insuline gevoeligheid. De botten zijn dan aan het werk voor het immuunsysteem om onze overleving te garanderen en offeren zichzelf daarbij op.

Als er voldoende energie is te verdelen dan volgen de dag en nachtfuncties elkaar keurig op. Bij energietekort door bovenstaande oorzaken zal de dagfunctie altijd de overhand krijgen op de nachtfunctie, om onze directe overleving en voortplanting te kunnen garanderen.

Bot- een peesproblemen dienen een hoger doel

Liever osteoporose dan overlijden aan infectie (hyperactief immuunsysteem).
Liever een hielspoor dan onvruchtbaarheid (hyperactief reproductiesysteem).  
Liever een tenniselleboog dan een tekort aan glucose in onze cellen (hyperactieve alvleesklier).

In een strijd om de energieverdeling winnen de hersenen, het immuunsysteem en de stofwisseling het altijd van bvb de spieren, de botten, het bindweefsel en de darmen die worden ‘verwaarloosd’. Bot- en peesproblemen dienen dus een hoger doel.

De kunst is om dit doel te herkennen: om hyperactieve weefsels en orgaansystemen tot rust te brengen, zodat er weer energie kan gaan naar de opbouw van weefsels die niet voor de directe overleving nodig zijn, maar wel voor de kwaliteit van leven op lange termijn.

Wat kun je zelf doen?

Verlies van buikvet en regelmatige beweging (beperk zitten!) remt ontsteking en zorgt voor een gezonde belasting van de botten.

Voor gezonde botten kun je in ieder geval zelf al zorgen door een goed dag-nachtritme aan te houden, een goede inname van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine K1, K2, D3, magnesium en calcium. Verlies van buikvet en regelmatige beweging (beperk zitten!) remt ontsteking en zorgt voor een gezonde belasting van de botten. Dagelijkse Tai-chi beoefening, squats, traplopen en/of trampoline springen zijn zeer stimulerende activiteiten voor de botgroei. 4 uur wandelen per week in de buitenlucht is het minimum!

Wat doet de osteopaat?

Voor het in evenwicht brengen van hormonen en het immuunsysteem kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. Bovenstaande principes komen voort uit de kPNI (Anne-Ruurd). Osteopathische behandeling haalt de mechanische belasting van de pijnlijke pezen, gewrichten en banden en herstelt de circulatie zodat genezing wordt bevorderd. Het is tijd dat deze ‘verwaarloosde weefsels’ weer wat aandacht krijgen!

Lees wat de osteopaat specifiek doet bij:

Vergeet niet deze pagina te delen of er tweet over te schrijven! Wellicht vinden uw volgers het ook interessant!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.