Afspraak maken

NRO, NOF en NVO

OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.

Tips en advies

Lees hier ons blog
OsteoVitaal Logo

Pijn in de schouder

Pijn bovenop de schouder, rond de kop van de schouder of het schouderblad, of pijn in de bovenarm vallen allemaal onder schouderklachten. Soms straalt de pijn hierbij uit naar de onderarm of zelfs de vingers.

Enkele klachten aan de schouder die veel voorkomen en vaak goed te behandelen zijn met osteopathie:

  • Pijn rondom het schoudergewricht
  • Pijn van de nek naar de schouder
  • Pijn in de bovenarm (impingement of bursitis), uitstralende pijn, tintelingen of doofheid in de arm of hand
De osteopaat zal uitzoeken welk weefsel zeer doet.

De osteopaat zal uitzoeken welk weefsel zeer doet. Vaak zijn dit gevoelige punten of trigger points in de spieren die de nek met de schouder verbinden, of die van het schouderblad naar de bovenarm lopen.

Ook de ribben die onder het schouderblad lopen kunnen pijnlijk worden als ze niet goed bewegen. Gaat de pijn helemaal naar de onderarm of vingers, dan is er vaak sprake van een beknelde zenuw in de nek, of in het verloop van de zenuwen naar de arm.

Een veel voorkomende klacht is het zogenaamde 'impingement' syndroom, waarbij een pees in de schouder of de slijmbeurs klem komt te zitten tussen de schouderkop en een deel van het schouderblad. De pijn straalt dan uit vanaf de schouder naar de bovenarm voornamelijk bij bovenhands werken. Ook bij werpsporten komt deze klacht vaak voor. De pijn kan zelfs zo heftig zijn dat er ’s nachts niet op de schouder gelegen kan worden.

Wat doet de osteopaat?

Ook bij schouderklachten kijkt de osteopaat dus naar het geheel.

De osteopaat gaat op zoek naar de reden dat dit weefsel in de problemen is geraakt. De schoudergordel is een complexe regio: bij elke beweging van de arm zijn tal van spieren actief, die de gewrichten van de schoudergordel mooi gecoördineerd moeten laten bewegen.

Deze coördinatie wordt geregeld door de zenuwen die vanuit de nek naar de schouderspieren lopen. De osteopaat controleert daarom altijd de bewegingen van de nekgewrichtjes, en het verloop van de zenuwen naar de schouderspieren.

Ook alle gewrichten van de schouder worden op beweeglijkheid onderzocht: de schouderkop, het schouderblad, het sleutelbeen, maar ook de gewrichten van de bovenrug en de ribben.

Kleine bewegingsbeperkingen kunnen het gecoördineerde samenspel verstoren en daardoor spieren of banden extra belasten.

Al deze structuren hebben ook weer een connectie met de schedel, het middenrif en de organen, dan wel via het zenuwstelsel, dan wel via mechanische weg over het bindweefsel. Denk hierbij maar eens aan een hartpatiënt, die tijdens een hartaanval pijn in de bovenarm ervaart. Gelukkig zijn het slechts zelden zulke ernstige oorzaken voor schouderpijn. Meestal vindt de osteopaat functionele verstoringen die goed te verhelpen zijn.

Ook bij schouderklachten kijkt de osteopaat dus naar het geheel. Hij behandelt de bewegingsbeperkingen die het gecoördineerde samenspel van spieren, gewrichten, banden en zenuwen verstoren, zodat de balans terugkeert en de overbelaste pijnlijke weefsels kunnen herstellen.