OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.
OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.
Enkele klachten die veel voorkomen aan de enkel of voet en vaak goed te behandelen zijn met osteopathie:
De voet bestaat uit diverse botdelen: de enkel wordt gevormd door het scheenbeen, het kuitbeen, en de botstukken die onderdeel uitmaken van het bovenste en onderste spronggewricht. Vanaf de enkel zijn er diverse voetbeentjes die samen de hele voet vormen. Tussen alle beentjes liggen gewrichten, waardoor de voet een soepele eenheid wordt.
Klachten aan de enkel of voet zijn vaak onderdeel van een verstoorde keten vanuit het bekken of de lage rug.
Bij activiteiten als wandelen, hardlopen, fietsen en springen moet de voet buigzaam zijn: deze buigzaamheid wordt mogelijk gemaakt door de beweeglijke gewrichten in de voorvoet en de enkel. Een blokkade van een voetbeentje kan een goede afwikkeling belemmeren, waardoor pijnklachten ontstaan. Door een foutieve afwikkeling kunnen ook de knie, heup en onderrug gaan compenseren en op termijn klachten geven.
Het komt regelmatig voor dat mensen pijn hebben aan de voetzool, de bal van de voet of de voetrug. De osteopaat controleert en herstelt de beweeglijkheid van alle gewrichtjes in de voet en onderzoekt of de hele bewegingsketen naar het bekken en de rug zonder haperingen verloopt.
De enkel wordt gestabiliseerd door kapsels en banden rondom alle gewrichten. Er moet beweging mogelijk zijn, maar ook weer niet te veel: hypermobiliteit is ook niet gunstig. Na een verzwikking of verstuiking van de enkel (zgn. ‘inversietrauma’) worden vaak de banden aan de buitenzijde verrekt. Hierdoor kan een gezwollen enkel ontstaan.
Het advies is dan om de enkel goed te koelen, het been omhoog te houden en eventueel in te zwachtelen om verdere verrekking te voorkomen. De fysiotherapeut kan oefeningen geven om de spieren rondom de enkel te trainen, om de stabiliteit van de banden wat te ondersteunen.
Een osteopaat controleert of alle botstukken van de enkel en voet nog goed bewegen. Vaak ontstaat er een fixatie van het kuitbeen of één van de andere beentjes bij een enkel verstuiking. De beweeglijkheid wordt verstoord, waardoor de circulatie verminderd. Het herstel duurt daardoor veel langer dan zes weken, en in de toekomst zal de enkel gemakkelijk wéér verzwikken.
Bovendien neemt het risico op compensaties in de knie, heup en onderrug enorm toe als dit niet behandeld wordt. Na een verstuiking is het heel verstandig een osteopaat te raadplegen. Balsporters, dansers en turners lopen regelmatig een inversietrauma op. Om snel weer op de been te zijn is een bezoekje aan een osteopaat een goed idee.
Er kunnen ook klachten ontstaan aan de spieren, zenuwen en bloedvaten die rondom de enkel en voet lopen. Een verhoogde spierspanning in het onderbeen ontstaat vaak doordat de balansverdeling over de beide benen niet symmetrisch is.
Bewegingsbeperkingen van het bekken, de rug, of zelfs de standsveranderingen van het hoofd moeten worden opgevangen door de spieren van de onderbenen. Voordat podologische zooltjes worden aangemeten is het vaak verstandig om door een osteopaat te laten controleren of er geen andere problemen in het lichaam aanwezig zijn die de klachten ter hoogte van de voet veroorzaken.
Pijn afkomstig van de bloedvaten of zenuwen kunnen waargenomen worden als zwaarte, tintelingen of doofheid, warmte- of juist koude gevoelens in delen van de voet. De osteopaat onderzoekt waar het probleem zit en tracht dit te verhelpen indien er geen schade aan de zenuw of het bloedvat wordt vermoed. In het laatste geval zal hij doorverwijzen naar een arts.
Wij hebben onlangs een tweetal blogposts gepubliceerd die dieper ingaan op bovenstaande onderwerpen.