085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Bij welke klachten / 

Corona

Corona

Het coronavirus kan flinke klachten veroorzaken die soms nog lang kunnen aanhouden. Denk aan vermoeidheid, benauwdheid en spierpijn. Sommige mensen ervaren ook klachten als angst, vergeetachtigheid en slaapproblemen. Aanhoudende klachten na corona wordt 'Long-Covid' of 'Post-Covid' genoemd.

Voor ons als osteopaat zijn klachten die ontstaan zijn door COVID  een interessante puzzel om op te lossen, met zeer dankbare resultaten tot gevolg!

De osteopaat kan helpen bij benauwdheid en pijnklachten in het lijf. Symptomen die we vaak zien:

 • benauwdheid
 • spanning op de borst
 • pijn tussen de ribben
 • pijn in de wervels van de bovenrug
 • spanning in de (boven)buik
 • niet vrij kunnen doorademen
 • hoofdpijn, soms in combinatie met nekpijn

Wanneer het virus bij ons binnenkomt ontstaat er een afweerreactie van het immuunsysteem. Wanneer het lichaam deze afweerreactie niet goed reguleert kunnen heftige ontstekingen optreden die veel klachten kunnen geven. Deze ontstekingen treden meestal op in de longen, maar soms ook in de ingewanden van de buik (en zelfs in de hersenen). De ontstekingen kunnen invloed hebben op de doorbloeding in het lijf. Een osteopaat helpt de doorbloeding te verbeteren door manuele mobilisaties, rekkingen en manipulaties toe te passen op die plaatsen in het lijf waar verkrampingen en adhesies (verklevingen) zijn opgetreden.

Ademhaling 2

Een osteopaat kan helpen door:

 • verkrampte spieren te ontspannen, bijvoorbeeld van het ademhalingssysteem (middenrif, tussenrib- en halsspieren) waardoor je vrijer kunt ademen en minder benauwdheid ervaart.
 • de beweeglijkheid van de wervelkolom en ribbenkast te bevorderen met fijne manipulaties en mobilisaties. Dit geeft een verbetering van de algehele doorbloeding en lymfecirculatie in het lijf. Het vrij kunnen bewegen van het middenrif en de ribbenkast zorgt ervoor dat bij elke ademhaling de druk in de borstkas afneemt t.o.v de buikholte en druk in de schedel. In de buik- en borstholte liggen lymfatische knopen die via lymfe'aders'; met elkaar in verbinding staan. Een betere doorstroming van lymfe t.g.v. een vrijere ademhaling komt de werking van het immuunsysteem ten goede.
 • technieken te gebruiken die evenwicht brengen in het autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelsel is betrokken bij het herstelproces na ziekte. Post covid ervaren veel patiënten klachten die verband houden met het functioneren van het autonome zenuwstelsel. Snel geagiteerd zijn, concentratievermindering en brainfog zijn hier voorbeelden van. Ook een goede ademhaling brengt evenwicht in het autonome zenuwstelsel. Naast osteopathie kunnen bepaalde ademhalingsoefeningen ondersteunend aan de behandeling werken.
 • te onderzoeken of er mobiliteitsverliezen rondom de darmen zijn ontstaan na de infectie. rondom de darmen zit bindweefsel waar zenuwen, bloed- en lymfevaten door lopen. De osteopaat kan de bewegingsvrijheid van de ingewanden met zijn handen verbeteren waardoor opgelopen buikklachten kunnen verminderen.
 • structuren van de hals, nek en schedel behandelen indien er sprake is van aanhoudende hoofdpijn.
Aanvulling op osteopathie

Leefstijlondersteuning bij het CVL
Niet iedereen heeft dezelfde gevoeligheid om ernstige klachten door het coronavirus te krijgen. Er zijn een aantal risicofactoren bekend waardoor het virus makkelijker binnen kan komen en zich kan vermenigvuldigen. Wanneer het afweersysteem niet goed gereguleerd wordt kunnen te heftige ontstekingen ontstaan. Ook neemt de kans op sluimerende ontstekingsklachten en long-COVID toe. Er zijn vele factoren van invloed op het functioneren van het afweersysteem, waaronder bepaalde hormonen, vitaminen en de miljarden bacteriën die in de longen en darmen leven.

Het risico is vergroot bij zwaarlijvigheid, lage vitamine-D-spiegel en tekorten aan bepaalde micronutriënten waaronder selenium, zink en vitamine K. Deze spelen een rol in de werking van ons afweersysteem en de bloedstolling. Uit recente studie blijkt dat de kans op ernstige klachten door corona-infectie toeneemt wanneer er sprake is van een functiestoornis van de darmwand. Hier ligt een zeer belangrijk deel van ons afweersysteem. Een gezonde darm helpt de ziektegevoeligheid verlagen. 

Wil jij jouw gezondheid en werking van je immuunsysteem verbeteren?

Of wil je weten of je:

 • verstoringen hebt in de werking van je immuunsysteem
 • ontregeling hebt in de werking van je hormonen (waaronder insuline, geslachtshormonen, stresshormonen, schildklierhormoon)
 • tekorten hebt aan essentiële voedingsstoffen (waaronder vitaminen, mineralen en vetzuren)
 • een onbalans hebt in je darmflora

Dan kun je bij onze dochteronderneming  het CVL terecht voor een kPNI consult. Tijdens dit consult worden al deze risicofactoren in kaart gebracht en krijg je een persoonlijk plan en begeleiding om je gezondheid te optimaliseren.