Afspraak maken

NRO, NOF en NVO

OsteoVitaal is ingeschreven bij de registers NRO en/of NOF en aangesloten bij de vereniging NVO.

OsteoVitaal Logo

Pijn in de nek

Samen met lage rugpijn behoort pijn aan de nek tot de meest voorkomende reden waarvoor mensen een osteopaat consulteren.

Bij het eerste consult wordt er vastgesteld welk weefsel de klachten geeft; een spier, zenuw, gewricht, tussenwervelschijf. Vervolgens wordt onderzocht waarom dit weefsel in de problemen is gekomen. Dit kan simpelweg het gevolg zijn van een verrekking, val of stoot waarbij de nek overbelast is geraakt.

Soms is het echter veel complexer. De nek is een regio die bij uitstek interessant is vanwege zijn vele relaties met de rest van ons lichaam. Denk alleen maar eens aan de talloze spieren die ons hoofd moeten sturen om onze ogen en blikveld horizontaal te houden!

Dit betekent dat elk gewricht vanaf de voeten tot aan de schedel door een standsverandering kan veroorzaken dat de nekspieren zich moeten aanpassen om de stand van het hoofd te corrigeren. Daarom scannen we als osteopaat ook bij nekklachten het hele lichaam; alle gewrichten worden op hun beweeglijkheid getest, en zelfs kleine bewegingsbeperkingen worden gecorrigeerd.

Onderzoek van de organen

Dus ook bij nekklachten wordt uw lichaam van A tot Z gescand, om zowel de oorzaak als de gevolgen op te sporen en te verhelpen.

Waar de meeste mensen zich mogelijk nog wel kunnen inbeelden dat een beenlengte verschil kan leiden tot klachten in de nek, zullen de meesten niet verwachten dat ook dysfuncties van organen de oorzaak van nekpijn kunnen zijn!

Toch weet men vaak wel dat bij een hartaanval pijn aan de linker schouder of kaak kan optreden. Een vastgelopen galsteen of ontsteking aan de alvleesklier kan pijn tussen de schouderbladen veroorzaken, en een nierbekkenontsteking kan de oorzaak zijn van pijn in de flank.

Dit zijn echter voorbeelden waarbij de situatie al dusdanig ver gevorderd is dat de (huis)arts de relatie ook wel direct herkend. Voordat het tot zo’n ernstig probleem komt geeft het betrokken orgaan ook al diverse signalen af via het autonome zenuwstelsel.

Via interactie met het ruggenmerg uiten die signalen zich vaak als zogenaamde 'segmentale verschijnselen', waarvan een verhoogde spierspanning (in bijvoorbeeld de nek) onderdeel kan uitmaken. Deze signalen zijn voor een osteopaat eenvoudig op te sporen.

Door het lichaam te onderzoeken kan een osteopaat daarom vaak al voorspellen of er in de toekomst meer kans op het ontstaan van bepaalde problemen is. Uw lichaam af en toe even een controlebeurt geven kan, net als bij uw auto, problemen in de toekomst helpen voorkomen.

Onderzoek van de schedel

De schedel wordt vaak beschouwd als een starre, benige doos. Bij baby's zijn de structuren van de schedel nog heel soepel. Feit is dat deze souplesse bij het ouder worden (gelukkig!) verdwijnt.

In een gezonde situatie behoudt de schedel echter nog wel enige veerkracht. Door fysieke trauma's op de schedel (denk aan hersenschuddingen, maar ook bij minder heftige klappen op het hoofd) kunnen elasticiteitsverliezen optreden van de schedelnaden, die aanleiding kunnen geven tot hoofd- of nekpijn.

Ook ten gevolge van een zware bevalling, hersenvliesontsteking, ingrijpende tandheelkundige- of orthodontische ingrepen, of contactsporten (voetbal en boksen e.d.) kunnen elasticiteitsverliezen ontstaan en leiden tot klachten aan de nek of het hoofd.

Dus ook bij nekklachten wordt uw lichaam van A tot Z gescand, om zowel de oorzaak als de gevolgen op te sporen en te verhelpen.