085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Bij welke klachten / 

Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten

Klachten aan het spijsverteringskanaal kunnen van diverse aard zijn en kunnen het gevolg zijn van de aanwezigheid van poliepen, divertikels of zweren, lokale of uitgebreide ontstekingen of zelfs kanker.

O.a. brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en constipatie zijn klachten die bij uitstek geschikt zijn voor een osteopaat.

Het is bij pijn in de buik altijd belangrijk om te achterhalen wat de bron van de pijn is. Als er bloed of slijm in de stoelgang zit, is het belangrijk om eerst de huisarts te contacteren om een juiste diagnose te stellen. Is de diagnose één van bovenstaande, dan is het belangrijk dit door uw arts te laten behandelen.

Echter, veel frequenter zijn er bij klachten aan de buik geen 'structurele beschadigingen' aan het maag-darm kanaal te vinden. U heeft last van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid of krampen, en/of de stoelgang gaat moeilijk (constipatie) of juist te frequent (diarree of een vettige stoelgang). Een arts kan deze klachten categoriseren onder de noemer 'spastische darm', 'spastisch colon' of'prikkelbaar darmsyndroom'. Dit zijn klachten die bij uitstek geschikt zijn voor een osteopaat.

Als er sprake is van ‘structurele veranderingen’ aan het maag-darm kanaal is het belangrijk dat deze door uw arts behandeld worden. Bij alle maag-darmklachten kan een aanvullend consult bij een osteopaat echter nuttig zijn. Aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek kunnen we vaststellen of er beperkingen in het lichaam aanwezig zijn die het herstelproces belemmeren, of misschien zelfs oorzaak zijn van de klachten.

Wat doen wij als osteopaat?

Uw lichaam werkt als eenheid: verteert bijvoorbeeld de dunne darm niet goed, dan krijgt de dikke darm problemen. Daarom onderzoeken we het hele lichaam; de beweeglijkheid van het spijsverteringsstelsel, maar ook van het middenrif, de borstkas en wervelkolom incl. de hals, nek en schedelbasis. Een goed functionerend spijsverteringssysteem is afhankelijk van een goede beweeglijkheid van maag en darmen, een goede doorbloeding, een goed functionerend zenuwstelsel en de juiste voeding.

Osteopaat onderzoekt de organen in de buik

Door te bewegen wordt de spijsvertering gestimuleerd. Soms echter kan een bepaald deel van de darm niet goed bewegen door de aanwezigheid van verklevingen (na operaties of ontstekingen bijvoorbeeld) of adhesies (minder ernstige beperkingen). 

Hierdoor raakt de doorbloeding verstoord en wordt de functie belemmerd. Als osteopaat zijn we uniek in het opsporen en behandelen van bewegingsbeperkingen van organen. Door bewegingen van het middenrif worden onze organen in beweging gebracht, waarbij ze subtiel langs elkaar moeten kunnen glijden. 

Met onze handen voelen we in de buik op zoek naar beperkingen, en herstellen de glijvlakken tussen de organen daar waar deze beperkt is. Glijdt de slokdarm niet goed door het middenrif, dan kan dit leiden tot reflux (zure oprispingen), is de 12-vingerige darm verkrampt, dan kan er onvoldoende gal en alvleeskliersap bij het voedsel komen om te verteren. Staat er te veel spanning op de bocht tussen de dikke darm en endeldarm, dan kan de stoelgang niet goed passeren wat leidt tot obstipatie, om maar enkele voorbeelden te noemen!

Beperkingen aan het bewegingsapparaat kunnen ook tot maag-darmklachten leiden. Bij kinderen wordt dit wel eens het KISS syndroom genoemd, waarbij een baby darmkrampjes krijgt t.g.v. bewegingsbeperkingen in de nek. Dit probleem komt echter ook onder volwassenen voor. 

De zenuwen (N.Vagus) die het maag-darmstelsel besturen komen vanuit de schedelbasis en hoge nek, lopen door de hals, om vervolgens via de borstkas door het middenrif te prikken en bij de organen terecht te komen. Deze zenuwen reguleren de productie van allerlei maag- en darmsappen en –hormonen. Bewegingsbeperkingen in het verloop van deze zenuwen kunnen leiden tot overprikkeling of belemmering van de aansturing van maag of darmen. 

Als osteopaat controleren we aldus de beweeglijkheid van de schedelbasis, de nek en hals, de borstkas met het middenrif, maar ook de lage rug en het heiligbeen, die op een eigen manier weer een verstandhouding hebben met de organen. Daar waar beperkingen worden gevonden wordt behandeld.

Osteopaat onderzoekt de buik

De voedingsfactor

Uiteraard is het ook belangrijk om uit te zoeken of er bepaalde voedingsmiddelen zijn die irriterend werken op de slijmvliezen; van een darm mag niet verwacht worden goed geolied te kunnen functioneren, bij het eten van junkfood. 

Echter, ook sommige ‘niet-junkfood’ middelen waarvan u het misschien niet verwacht kunnen belastend zijn. Daarnaast zijn bepaalde mineralen en vitaminen nodig voor de aanmaak van de juiste spijsverteringsenzymen. Bij tekorten kunnen spijsverteringsklachten het gevolg zijn. 

Onze osteopaten zijn tevens afgestudeerd orthomoleculair therapeut en deskundig in de begeleiding op het gebied van voeding en supplement gebruik.
Kijk ook onder orthomoleculaire geneeskunde

Meer lezen over osteopathie bij functionele buikklachten?
Lees het nieuwsbericht Cursus 'The Abdomen'